Perfectionismul iti face rau.

Desi te poate ajuta sa fii mai buna in unele domenii, perfectionismul iti face rau pentru ca te poate face depresiva sau anxioasa. Per total, scade calitatea vietii pentru ca devii mult prea critica cu tine!

Te indoiesti deseori de deciziile tale? Dureaza mult pana iei o decizie de teama ca vei gresi? Te invinovatesti cand obiectivul nu este atins asa cum ti-ai imaginat? Ti se spune mereu ca ai scopuri nerealiste? E posibil sa fii perfectionista!

In unele cazuri, perfectionismul te poate ajuta sa ajungi departe in viata. Cel putin in cariera. Dar, din pacate, perfectionismul iti face rau de multe ori. Desi cei mai multi perfectionisti – inclusiv eu! – se mandresc cu asta, efectele negative nu sunt ceva cu care sa te mandresti.

5 motive pentru care perfectionismul iti face rau

1. Te predispune la depresie

Perfectionistii au standarde ridicate si sunt orientati spre indeplinirea scopurilor. Dar perfectionismul iti face rau daca e dus la extrem pentru ca, daca nu reusesti sa iti atingi obiectivele, poti sa devii depresiva. Cand te definesti prin scopurile tale, cand pui pe seama lor faptul ca esti valoroasa, risti sa ajungi anxioasa. Mai ales daca scopurile nu sunt realiste.

2. Stresul continuu te poate imbolnavi

Cortizolul e un hormon care se elibereaza ca urmare a stresului si care actioneaza mecanismul de aparare al omului in caz de pericol. Dar stresul constant in viata de zi cu zi poate creste nivelul cortizolului atat de mult incat iti poate afecta sanatatea. Asta inseamna ca iti slabeste sistemul imunitar, ca poti sa te ingrasi sau sa ai probleme cu memoria. Un studiu recent a aratat ca perfectionismul iti face rau inclusiv in sensul ca scade speranta de viata.

3. Poate duce la agresivitate

Insatisfactia si nemultimirea prin care trec perfectionistii atunci cand nu reusesc sa iti atinga scopurile pot duce, uneori, la agresivitate – chiar si fizica -, arata un studiu. Nu vrei sa fii acea persoana pe care toti cei din jur o evita pentru ca isi pierde cumpatul, nu? Merita sa iti strici relatiile din cauza perfectionismului?

4. Iti face rau si tie!

La fel cum le faci rau altora daca devii agresiva, perfectionismul iti face rau si tie! Cum? Pentru ca resimti cu o mare greutate fiecare esec. Perfectionistii sunt mai tentati sa isi faca rau, sa aiba tulburari alimentare si chiar sunt mai predispusi la suicid.

5. Perfectionismul iti afecteaza calitatea vietii

Depresia, agresivitatea, incapacitatea de a face fata stresului. Toate acestea iti afecteaza calitatea vietii. “Vad mereu cum perfectionismul duce la niveluri ridicate de anxietate, la o stima de sine scazuta, slaba incredere de sine si, per total, o calitate a vietii scazuta. Oamenii sunt atat de captivi in incercarea de a fi perfecti incat rateaza imaginea de ansamblu a bucuriilor vietii si se concentreaza numai pe ce le lipseste. Pemtru ca, stim cu totii, perfectiunea e imposibil de atins”, a spus terapeutul Alisa Hoffman pentru Huffingtonpost.com.

Poate ca te gandesti ca da, perfectionismul face rau, dar altora. Analizeaza-ti mai bine viata! Tu cum reactionezi cand lucrurile nu se intampla asa cum ti-ai dori? Daca nu esti cea mai buna la toate? Viata nu e o competitie, nu uita asta!

Acum ca stii de ce nu e bine sa fii perfectionista, afla Ce fel de perfectionista esti. Sunt trei categorii!

FOTO: Guliver

Daca ti s-a parut interesant acest articol, da like paginii noastre de Facebook si o sa gasesti acolo si alte articole asemanatoare!