personalitatea pasiv-agresiva

Personalitatea pasiv-agresiva poate fi usor de cunoscut. Atunci cand stii dupa ce semnale sa te uiti. Negativitate, neasumare, pasivitate si o stare permanenta in care se plang, fara rezolutii. Cam asa s-ar caracteriza pe scurt persoanele pasiv-agresive.

Desigur, multi dintre noi putem fi pasiv-agresivi ca ton sau exprimare. Insa de multe ori, oamenii imaturi aleg personalitatea pasiv-agresiva ca mod de viata. O ostilitate mascata mocneste pe dedesubt, cand vine vorba de oamenii toxici pasiv-agresivi.

Din pacate aceste relatii care te impiedica sa evoluezi trebuie eliminate, pentru ca altfel te pot incarca negativ si te pot seca de energie, tu investindu-ti resursele sa blochezi astfel de comportamente.

Daca vorbim despre personalitatea pasiv-agresiva, care ar fi exemplul perfect? Imagineaza-ti un dialog cu o prietena:

Unde vrei sa mergem sa luam cina?

Mi-e egal! Decide tu!

Hai sa mergem la restaurantul X!

Ah, nu! Nu vreau acolo!

Natura pasiva din prietena imaginata mai sus a determinat-o sa spuna ca nu ii pasa. Faptul ca a anulat parerea ta, cand tu ai facut un efort de a propune o solutie denota agresivitatea.

Cele 15 semne ce definesc personalitatea pasiv-agresiva

Oamenii imaturi nu isi dau seama ca sunt pasiv-agresivi. Pentru ei, acesta este stilul lor de viata. Este pilotul automat, candva invatat.

Ei pretind ca nimic nu ii atinge, ca nu au nicio grija. Insa, daca faci o greseala, daca spui ceva cu care nu sunt de acord sau daca nu faci ceea ce ei isi doresc in secret, atunci vei primi “palma” ostilitatii.

Cum recunosti personalitatea pasiv-agresiva:

 1. Cu oamenii toxici nu te poti intelege

Este atat de greu sa gestionezi oamenii cu personalitate pasiv-agresiva incat specialistii Love Panky ii compara cu a te da cu capul de pereti. Nu ajungi la niciun rezultat. Primesti nimic, doar o durere de cap, frustrare si lipsa de energie.

Ei nu te asculta cand vorbesti, evita subiectul real, dezgroapa trecutul sau schimba total subiectul discutiei, asa incat sa nu poata fi trasi la raspundere.

 1. Cand esti in preajma lor te simti inconfortabil

Daca simti ca nu poti sta prea mult langa oamenii pasiv-agresivi, simti bine. Ei emana ostilitate si furie fara scop. Daca ii ai aproape, te impiedica sa evoluezi, te vor secatui de energie. Vei simti sentimentele lor bine tinute pe dedesubt si asta te va epuiza.

 1. Vezi rareori ostilitatea care zace pe interior

Simti furia si agresivitatea aceea bine imbuteliata, insa nu o vezi niciodata. Ce spun si felul in care se comporta este de-a dreptul confuz. Iti spun ca totul este in regula, insa simti ca stai langa o bomba cu ceas. Crezi ca meriti sa stai in anxietatea ca bomba va fi detonate, dar nu stii cand?

 1. Observi personalitatea pasiv-agresiva la oamenii care, desi vad ca nu sunt productivi, repeta acelasi ciclu

Din exterior vezi ca oamenii ce sufera de tulburare de personalitate pasiv-agresiva (pentru ca este o tulburare) au comportamente neproductive. Insa, oamenii imaturi vor repeta aceleasi comportamente, desi nu primesc ce isi doresc.

Ceea ce nu vezi tu, cel din exterior, este felul in care oamenii pasiv-agresivi obtin ce isi doresc. Ca sa inveti sa gestionezi personalitatea pasiv-agresiva, trebuie sa stii ca ei te manipuleaza.

Te fac sa te simti vinovata, pun totul pe seama ta, pleaca mai departe fara nicio grija in lume. Ceea ce ti se pare tie neproductiv, este extrem de satisfacator pentru oamenii toxici cu acest gen de personalitate.

 1. Oamenii imaturi evita sa isi asume responsabilitati

Personalitatea pasiv-agresiva va da vina mereu pe cei din jur si nu isi va asuma responsabilitati pentru nimic. Chiar si cand este clar vina lui, va gasi o scuza sau va gasi pe cine sa dea vina.

 1. Evita sa construiesti relatii care te impiedica sa evoluezi cu oamenii pasivi-agresivi! Ei sunt mereu negativisti si pesimisti

Intreaga lume este impotriva lor. Nimic nu va functiona niciodata. Vor fi mereu nefericiti. Deci, daca stii oameni de acest gen, inceteaza sa incerci sa ii faci sa se simta bine sau sa ii impaci tu. Nu vei obtine asta niciodata si vei pastra doar tu frustrarile.

 1. Ei se plang mereu ca nu sunt apreciati

Oamenii pasiv-agresivi nu sunt niciodata multumiti de felul in care sunt recompensati. Nici ca apreciere, nici financiar la locul de munca. Iar cand incetezi sa spui “multumesc” iti vor spune ca esti nerecunoscatoare.

Si asta pentru ca ei cred ca merita toata aprecierea. Si nimic nu este suficient. Iar tu vei afla asta mereu! Esti insuficienta si tu pentru ei!

 1. Oamenii toxici ii acuza pe ceilalti ca ii insala sau ii manipuleaza

Vei observa ca ei sunt mereu parasiti, sunt dezamagiti, sunt mintiti. Ei nu gresesc, doar li se intampla asta. Numai lor. Este un fel de teorie conspirationista, intrucat toti oamenii vor sa ii distruga sau sa ii faca sa sufere.

 1. Oamenii pasiv-agresivi sunt imaturi si nu spun niciodata NU

Oamenii pasiv-agresivi vor procrastina pana cand tu renunti sa mai ceri. Procrastinarea este trasatura dominanta in personalitatea pasiv-agresiva. Oamenii pasiv-agresivi nu vor spune ca nu vor sau nu pot face ceva.

Ei spun ca vor face, insa amana pana cand vei cere ajutorul altcuiva. Atunci cand vei face asta te vor intreba de ce nu i-ai rugat pe ei sa te ajute. Pentru ei sunt mereu dispusi sa ajute!

 1. Recunosti personalitatea pasiv-agresiva dupa felul patologic de a critica

Nimic nu este suficient de bun. Nimic nu este corect in lume. Daca traiesti cu un om pasiv-agresiv trebuie sa ai stima de sine, pentru ca nimic din ce vei face tu nu va fi suficient de bun.

Nimic nu va fi la fel de bine cum ar fi facut el. Si tu niciodata nu il apreciezi cand face. Acest gen de negativism si de presiune iti poate distruge increderea in actiunile si deciziile tale.

 1. Oamenii imaturi nu investesc energie in ce fac, fac totul pe jumatate

Iti spun ca pot ajuta si apoi fac lucrurile pe jumatate pentru ca, de fapt, nu au taria sa spuna NU. Vor face o treaba de mantuiala si asa nu ii vei mai ruga a doua oara.

 1. Oamenii pasiv-agresivi spun altfel decat tine doar ca sa nu fiti de acord

Intrucat personalitatea pasiv-agresiva este mereu nefericita si mereu pasiva, tot ce spui tu este gresit sau combatut. Oamenii toxici cu acest gen de comportament te vor contrazice doar pentru ca vor. E ca un joc stupid de copii.

 1. Oamenii toxici sunt de neclintit in opiniile lor si refuza sa asculte si alte variante

Oamenii pasiv-agresivi nu vor sa auda ce opinii ai sau ce gandesti. Ei stiu ce stiu si nu vor lasa pe nimeni sa le spuna ca stiu gresit. Mai bine tine-ti opiniile pentru tine pentru ca nu tu le vei schimba parerile.

 1. Personalitatea pasiv-agresiva refuza sa accepte autoritatea

Vei vedea ca oamenii imaturi urasc tot ce inseamna autoritate. Nu conteaza ca este profesor sau politist, autoritatea nu are nicio puterea asupra lor.

 1. Acest gen de oameni pastreaza ranchiuna sau resentimente pe termen lung

Aceste relatii care te impiedica sa evoluezi trebuie stopate. Oamenii pasiv-agresivi pot realiza orice in viata. Pot avea cea mai frumoasa casa si un cont bancar stufos. Si tot vor tine minte cum un coleg le-a furat pranzul in scoala primara.

Daca vrei, chiar si cand nu sunt nefericiti, ei sunt neferciti. Si asta pentru ca personalitatea pasiv-agresiva vine din negativism inradacinat, din senzatia ca totul e gresit, dintr-un gol niciodata umplut, oricat incerci tu sa remediezi problema.

Citeste si: Modalitati de a indeparta persoanele toxice din viata ta: protejeaza-te de negativism

Foto: Guliver