Petreci mult timp aranjandu-te? Esti in avantaj la job!

Chiar daca nu e normal sa fie asa, o femeie care depune mult efort ca sa fie atragatoare la job are sanse mai mari sa fie promovata si sa castige mai bine, arata un studiu recent. Tu petreci mult timp aranjandu-te?  

In filmul “Diavolul de imbraca de la Prada” din 2006 e o scena in care personajul jucat de Annne Hathaway, Andrea Sachs, se machiaza in asa fel incat pare ca se transforma intr-un alt om si se comporta mult mai profesionist la job. Machiajul o ajuta sa se transforme din “ratusca cea urata” in omul de incredere al Mirandei Priestly, editorul de temut al unei reviste influente in lumea modei. Scena respectiva demonstreaza ca a arata bine e esential cand vrei sa iti construiesti un renume in lumea modei. Dar machiajul si felul in care te ingrijesti nu te avantajeaza numai daca te invarti in cercurile de fashion, ci oriunde.

In orice domeniu lucrezi, daca pereci mult timp aranjandu-te si esti atenta la cum te machiezi, cum te imbraci si cum arati per total, oamenii vor fi mai atenti la tine si te vor lua mai in serios. Si nu sunt doar cuvinte! Un studiu condus de doi sociologi de la Universitatea din Chicago si cea din California a aratat ca aspectul fizic e un element-cheie in felul in care se descurca la job tinerele cu varste cuprinse intre 24 si 32 de ani.

De ce e bine sa petreci mult timp aranjandu-te

Socieologii Jacyln Wong si Andrew Penner au aflat ca aspectul fizic atragator ii ajuta si pe femei si pe barbati, dar nu in egala masura. Daca un barbat poate avea beneficii la job afisand o frumusete naturala, la femei depinde mult de efortul depus cand se aranjeaza.

Cercetarea mai arata ca persoanele atragatoare isi gasesc mai usor locuri de munca, sunt mai apreciate la job, sunt promovate mai des si castiga mai mult decat competitorii lor mai putin atragatori. Chiar daca aspectul fizic si ingrijirea au devenit tot mai importante si pentru barbati, in cazul femeilor e si mai pregnanta importanta frumusetii.

E corect sa fie asa?

Daca petreci mult timp aranjandu-te arati ca esti dispusa sa depui efort si ca esti atenta la detalii. Pe langa faptul ca te infrumusetezi, dai impresia de femeie serioasa si de incredere.

Daca privim dincolo de acest fapt recunoscut de toata lumea, e destul de trist ca femeile trebuie sa faca aceste lucruri – sa se machieze, sa se imbrace elegant si sa se aranjeze mereu – doar ca sa fie luate in serios. Ar trebui sa faci aceste lucruri din placere, cand si cat simti tu nevoia, nu doar ca sa fii promovata la job! Insa, din pacate, performanta nu este luata in seama intotdeauna daca nu ai o infatisare care sa te scoata in evidenta.

FOTO: Guliver

Citeste si: Femeie cu sex appeal. Cum sa iti folosesti armele de seductie!