porti ranchiuna

Porti ranchiuna chiar si dupa mult timp de cand cineva te-a suparat? Psihologii sustin ca totul se reduce la intentiile tale: bune sau nesanatoase. Descopera cum scapi de acest comportament negativ.

Daca esti o persoana razbunatoare sau dusmanoasa, poti invata sa transformi gandurile mai putin bune in emotii pozitive. Afla care sunt sfaturile specialistilor Psychology Today.

Porti ranchiuna? Poti sa transformi sentimentele de rea-vointa in intentii bune!

Incearca sa faci un exercitiu: imagineaza-ti ca cineva ti-a gresit sau te-a jignit. Cum te simti? Ce monolog ai in minte? Cum te simti cand tu jignesti sau gresesti cuiva ori intorci “favorul”? Desi in mintea ta faci scenarii sau derulezi filme, intre neuroni se fac anumite conexiuni.

Daca porti ranchiuna si esti razbunatoare, vei incerca sa te justifici in mintea ta. Pe moment, argumentele tale o sa ti se para foarte puternice. Insa, pe termen lung, te-ai pacalit singura. De fapt, tentativele de razbunare ricoseaza, creandu-se cicluri negative, vicioase.

Pe acelasi principiu, psihologii sustin ca si gandurile pozitive creeaza cicluri pozitive. Daca porti ranchiuna, invata cum sa transformi emotiile negative in ganduri optimiste, pozitive!

Da-ti seama ce te determina sa porti ranchiuna

Fii constienta de factorii ce iti stimuleaza sistemul nervos – stresul, durerea, ingrijorarea, foamea. Toti acesti factori te seteaza sa nutresti emotii si ganduri negative.

Incearca sa dezamorsezi aceste mecanisme de la inceput. Mananca inainte de discutii, fa un dus, citeste ceva inspirational, vorbeste cu un prieten.

Vezi reaua vointa drept nesansa, nenoroc, intamplare

Daca porti ranchiuna, invata sa privesti reaua vointa drept ceva exterior tie, ceva ce ti s-a intamplat, tocmai pentru a te motiva sa scapi de ea.

Sentimentele negative cauzeaza probleme de sanatate, de exemplu ostilitatea constanta duce la probleme cardiovasculare.

De cele mai multe ori, daca porti ranchiuna, celalalt nu va simti nimic rau, in timp ce tu vei fi persoana afectata. Razbunarea este atunci cand tu iei otrava, dar astepti ca celalalt sa moara.

Investigheaza ce declanseaza sentimentele de razbunare

Ce te determina sa ai ganduri negative? Sentimentul de amenintare sau senzatia de alerta? Priveste-le realist. Exagerezi felul in care s-au petrecut faptele? Esti focusat pe un singur aspect negativ intr-un ocean de pozitivism?

Studiaza-ti emotiile negative

Ia-ti o zi libera si examineaza-te! Vezi ce te determina sa porti ganduri de razbunare. Ce te determina sa porti ranchiuna. Determina cauzele si vezi care sunt efectele.

Fii constienta!

Traieste constient chiar si atunci cand simti agresivitatea aceasta. Observa-te, analizeaza-ti sentimentele de ranchiuna, fara sa te identifici cu ele. Vezi cum ating un punct inalt si vizualizeaza cum dispar, asa cum dispar toate emotiile.

Accepta durerea pe care o simti

Accepta ca viata este nedreapta si ca oamenii sunt uneori nedrepti fata de tine. Fie deliberat, fie neintentionat, oamenii iti gresesc. Accepta asta!

Asta nu inseamna ca trebuie sa fii o victima. Doar vei accepta tot ce vine.

Da-ti voie sa simti toate emotiile, de la durere la furie si la frica. Invata sa le lasi sa treaca prin tine, pentru a invata sa iti controlezi emotiile. De cele mai multe ori, daca porti ranchiuna, nu faci altceva decat sa maschezi faptul ca eviti sa iti privesti sentimentele sau durerea interioara.

Ai incredere in justitia divina sau karma

Pastreaza-ti increderea ca, intr-o zi, cei ce ti-au gresit vor plati. Nu trebuie sa fii tu justitiarul!

Nu da lectii cand esti furioasa

Renunta la ideea de control si de a-i invata pe ceilalti o lectie. Oricat de mult incerci, oamenii nu vor intelege ceea ce nu sunt pregatiti sa asimileze. Tot ce faci este sa iti generezi tie frustrari in efortul nejustificat de a-i ajuta pe ceilalti sa gaseasca calea cea buna.

Invata sa ierti

Psihologii te sfatuiesc sa inveti sa ierti cu adevarat, daca porti ranchiuna. A ierta nu inseamna a-ti schimba valorile bine inradacinate. Nu inseamna a sterge cu buretele raul ce ti-a fost facut.

A ierta inseamna a renunta la incarcarea emotionala ce vine o data cu sentimentul ca ti s-a gresit. Atunci cand porti ranchiuna, porti multa rautate fata de propria persoana, mai ales. Atunci cand ierti, cel mai mare beneficiar esti chiar tu!

Citeste si: Cum sa ierti greselile: lasa razbunarea pe efectul karma

Foto: Guliver