Presiunea de a avea un copil

In urma cu cateva zile, am dat peste un articol foarte interesant pe huffingtonpost.com care spunea ca apetitul sexual al barbatilor este aproape diminuat daca trebuie sa faca amor la comanda. Mai mult de atat, studiul oamenilor de stiinta britanici concluziona faptul ca presiunea de a avea un copil poate chiar sa duca la impotenta si sa genereze o ruptura in cuplu.

L-am intrebat pe Valentin Pescaru, psiholog, psihoterapeut si sexolog, www.sexologultau.net, in ce fel influenteaza presiunea de a avea un copil viata sexuala si care sunt solutiile pentru a readuce pasiunea in dormitor in aceste conditii.

Cum inflenteaza presiunea de a avea un copil clipele pasionale din asternuturi?

”De multe ori, presiunea de a avea un copil este insotita de dificultati pe care partenerii nu le-au avut in vedere atunci cand au pornit pe acest drum. Stresul, oboseala, diversele suferinte fizice (boli) sau alte probleme pot face ca sarcina si respectiv venirea pe lume a copilului sa intampine probleme, sa fie intarziata sau dificila. De parca nu era de ajuns, peste aceasta stare dificila se adauga si presiunea sociala, mai ales cea din partea familiei: „Dar voi cand faceti un copil?“ sau „x are deja copii, voi ce mai asteptati?“. In felul acesta, sexul, care pana atunci era o placere, devine o obligatie.

Toate elementele care ofereau placere partenerilor in dormitor sunt influentate de presiunea de a avea un copil. Surpriza lasa locul programarii (in functie de perioada de ovulatie), ejacularea devine un scop in sine si dispare bucuria experientei in sine. Barbatul este vazut de jumatatea lui un fel de purtator de spermatozoizi, si nu un partener de bucurie si placere.”

Ce trebuie sa stie cuplurile care vor sa devina parinti?

”Cu alte cuvinte, presiunea de a avea un copil face ca tensiunea si stresul sa ia locul relaxarii si bucuriei. Desi nu exista inca studii clare care sa afirme asta, sunt convins ca presiunea influenteaza in mod negativ sanatatea organismului. Cel mai simplu exemplu este cel al tensiunii psihice, care este de multe ori asociata cu o tensiune musculara. In timpul actului sexual, colul (care este o structura musculara) trebuie sa se relaxeze ca sa permita trecerea spermei; daca exista tensiune musculara cauzata de stres, teama sau ingrijorare, el se contracta, la fel ca toti ceilalti muschi, impiedicand miscarea naturala a spermei. In ceea ce-l priveste pe barbat, starea de agitatie poate afecta atat calitatea erectiei, cat si calitatea spermei.

Toate acestea duc la concluzia simpla si clara: sarcina si respectiv venirea pe lume a unui copil ar trebui sa fie un proces natural, rezultat al relatiei normale si linistite dintre parteneri. Sarcina nu trebuie sa devina un scop in sine, ci mai degraba un rezultat al acestui proces normal si natural, care are la baza relatia de iubire ce ii uneste pe cei doi.”

Daca ti s-a parut interesant articolul despre legatura care e intre presiunea de a avea un copil si viata sexuala, citeste si: De ce nu am facut un copil pana acum. Sa nu mai judecam dupa aparente!

Foto: Guliver