Provocarile noii generatii: 3 lucruri care ne caracterizeaza.

Plictiseala si lipsa pregatirii in scoala pentru viata de adult sunt provocarile noii generatii care ne dau mari batai de cap.

Toata lumea incearca sa disece generatia noua. Sa observe cum se comporta, pentru a gasi metode mai bune de a ne vinde lucruri sau de a ne pune la munca. Profesional, se numesc cercetari de piata. Se scriu, zilnic, zeci de articole despre noua generatie – generatia Millennials. Peste tot, mesajul este cam acelasi: tinerii sunt prea absorbiti de sine, prea prezenti pe retelele de socializare, prea infumurati pentru joburi obisnuite, prea lenesi ca sa munceasca. Pare ca noi, tinerii, am fi cei mai rai. Dar, de obicei, articolele care sustin asta sunt scrise de cei care nu fac parte din aceasta generatie!

Sigur ca nu poti generaliza caracteristicile si provocarile noii generatii cu adevarat, pentru ca generatia Millennials se refera la tinerii nascuti intre 1982 si 2004, deci oameni cu varste diferite. In aceasta categorie intra si parinti de 30 de ani, dar si adolescenti de 15 ani. Totusi, cei de la Elitedaily.com au incercat sa gaseasca numitorii comuni pentru majoritatea celor din aceasta generatie.

Care sunt provocarile noii generatii

1. Plictiseala!

Facultatea te amageste ca te va pregati pentru viata reala. Daca in copilarie si in perioada liceului poti face o multime de lucruri, de la cursuri la activitati distractive si petreceri, dupa facultate lucrurile se schimba si intri brutal in viata reala. Toata lumea se asteapta sa ai un job. Si atat. Asa ca iti iei un job. Si, chiar daca stii multe lucruri si iti place sa interactionezi cu oamenii, in cateva saptamani ajungi sa te plictisesti de moarte!

Ceilalti te acuza de lene si lipsa de recunostinta, da tu simti pur si simplu ca iti irosesti creativitatea si, mai presus de toate, ca iti lipseste libertatea. In facultate faceai ce aveai chef. Ce iti placea. Acum se presupune ca trebuie stai la un birou opt ore pe zi si sa faci aceleasi lucruri iar si iar si sa fii luat la rost de seful tau? Cine isi doreste asa ceva?

Printre provocarile noii generatii, plictiseala se face remarcata. Problema este ca nimeni nu accepta asta drept scuza. Cand esti adult, nu ai voie sa te plangi. “Obisnuieste-te, pentru ca vei face asta in urmatorii 50 de ani!”, ti se tot spune, intr-un fel sau altul.

Dar, daca mintea si corpul tau nu se obisnuiesc cu acest ritm de adult si ajungi sa te plictisesti groaznic, inseamna ca ceva nu e la locul lui. E un semn ca trebuie sa faci altceva! Poate ca un alt job ti s-ar potrivi sau poate ca ar fi mai bine sa incerci sa fii antreprenor. Nu iti irosi potentialul si viata!

2. Te gandesti sa faci un doctorat doar pentru ca nu stii ce sa faci cu viata ta

Acum, absolventii de facultate sunt obligati sa faca un masterat ca sa aiba studii complete. Dar pana in urma cu cativa ani nu era asa. Si, totusi, multi absolventi intrau imediat la masterat, chiar daca nu era neaparat necesar. Altii nu se opresc din studiat pana nu au si doctoratul. Fara ca acesta sa le fie necesar sau relevant in profesie.

Decizia nu e intotdeauna una rea, mai ales pentru cei care vor sa fie, de exemplu, avocati sau doctori. Dar, pentru majoritatea, doctoratul nu este necesar. In multe cazuri, tinerii il fac pentru ca nu stiu ce altceva sa faca cu vietile lor. Pur si simplu, scoala – deci doctoratul – iti da confortul continuarii unui lucru cu care esti obisnuit.

Nu face master sau doctorat pentru ca nu stii ce sa faci cu viata ta! Sigur ca unora le e util! Dar trebuie sa cantaresti bine optiunile si sa te intrebi daca aceste studii iti vor fi, intr-adevar, de folos. Scoala e buna, dar nu te duce chiar atat de departe pe cat iti imaginezi daca nu depui mult efort si in afara ei. Angajatorii au nevoie de tineri pregatiti, iar scoala nu face asta. Ce te ajuta in acest sens? Experienta. Calatoreste, fa voluntariat si fii deschisa sa inveti mereu lucruri noi.

3. Ti se pare ca nu te pricepi la nimic

Scoala te invata teorii, dar nu te ajuta sa capeti abilitati. Nu se face practica, pe scurt. Adevarul e ca nu avem nevoie de atat de multa teorie. Si, daca ti se pare ca nu te pricepi la nimic si ca trebuie sa “vrajesti” angajatorul ca te pricepi la multe, sa stii ca nu esti singura. Face parte din provocarile noii generatii. Doar practica si internetul te pot ajuta sa inveti ceva concret. Citeste bloguri, articole despre domeniul care te intereseaza, urmeaza cursuri online.

FOTO: Guliver

Citeste si: Generatia Millennials. 9 motive pentru care tinerii nu mai fac copii.