Cea mai importanta calitate

Nici potrivirea sexuala si nici interesele similare nu sunt cea mai importanta calitate a partenerului. Afirmatia apartine psihologului Peter Pearson, specializat in relatiile de cuplu.

Intr-un interviu acordat publicatiei “Tech Insider”, doctorul Pearson spune ca”Sfantul Graal” al relatiilor reusite este sa iti gasesti un partener care are acelasi sistem de valori ca si tine.

Acel fior pe care il simti cand intalnesti pe cineva de care te simti atrasa (in realitate o reactie hormonala, spune psihologul) iti poate parea, la momentul respectiv, elementul esential si suficient care sa te faca sa crezi ca relatia va functiona de minune pe termen lung. In realitate, insa, doctorul Pearson spune ca aceasta reactie chimica se va estompa in timp, ceea ce nu se va intampla niciodata cu sistemul vostru de valori.

Cea mai imporanta calitate a partenerului – cea mai puternica

De asemenea, sa impartiti aceleasi interese, desi poate fi util, nu este la fel de important cu a avea acelasi sistem de valori care, din punct de vedere al psihologului, este cea mai importanta calitate a partenerului. Hobbie-urile, interesele si activitatile pot fi negociate cu partenerul, insa principiile nu.

Asa ca, daca tu preferi filmele romantice celor de actiune. iar partenerul tau exact invers, lucrurile se pot aranja prin negociere. Dar daca ambitia ta este, sa zicem, sa te imbogatesti, in timp ce lui nu prea-i pasa de bani, atunci chiar aveti o reala problema.

Doctorul Pearson ofera chiar si un exemplu concret in acest sens: un cuplu care s-a prezentat la el spre a fi consiliat pe tema diferentei de valori personale.

“El se apucase sa construiasca o casa enorma pe care sa o amenajeze dupa ultimele standarde in materie. Ea nu voia sa isi cheltuiasca toti banii pe care ii economisisera pe asa ceva. Ea isi manifesta fatis dispretul pentru casa lui de vis”, povesteste psihologul.

Sistemul de valori este cel mai greu de zdruncinat, considera Pearson care subliniaza: cea mai importanta calitate a partenerului este sistemul de valori.

Daca viziunea lui asupra vietii difera de a ta, cel mai bine ar fi sa nu te bazezi pe aceasta relatie.

“Nu va functiona. Chiar si cel mai mic detaliu va lua proportii imense”, conchide psihologul Peter Pearson.

Daca ti s-a parut interesant acest articol, da like paginii noastre de Facebook si o sa gasesti acolo si alte articole asemanatoare!

Foto: Guliver