relatia de cuplu de sarbatori

Relatia de cuplu de Sarbatori are cel mai adesea de suferit. De Sarbatori tindem sa ne certam mai des cu partenerii. Pana si despartirile de Sarbatori se inmultesc, desi majoritatea crede intr-un fel de “magia Craciunului” pe care o asociaza cu dragostea.

Romantele amuzante sunt asa numai in filme. In realitate, adesea, relatia de cuplu de Sarbatori are mult de suferit. Stres, conturi bancare mai sarace, certuri cu familia. Se pare ca pana si despartirile de Sarbatori cresc.

Daca ti-ai dat seama ca in perioada Sarbatorilor ai tendinta sa iti pierzi rabdarea cu partenerul de viata, afla ca nu esti singura. Conform psihologilir si psihoterapeutilor citati de She Knows, intotdeauna relatia de cuplu de Sarbatori are de suferit.

Tot conform specialistilor, cel mai adesea motivul principal al discutiilor in cuplu este faptul ca responsabilitatile nu sunt impartite din timp, inainte de Craciun si Revelion si intervine agitatia Sarbatorilor. Atunci nu exista timpul necesar si oamenii se simt presati. Desigur, cel mai la indemana este sa isi verse frustrarile in relatia de cuplu de Sarbatori.

Psihologii sustin ca, pentru a nu ajunge singura de Sarbatori, este vital ca atat tu, cat si partenerul de cuplu sa stiti sa negociati. Fiecare partener vine in relatie cu un anumit bagaj, cu o familie, cu o traditie. Aceste traditii sunt incarcate de emotii, intrucat sunt importante pentru fiecare. Ambii parteneri au nevoie de traditiile acestea pentru a se simti confortabil, familiar. Pentru a simti ca apartin unui sistem, pentru a se conecta cu trecutul, cu copilaria.

Insa, este necesar sa ne schimbam, pentru a lasa loc spontaneitatii, pentru a iesi din rutina. Specialistii recomanda ca partenerii sa evalueze ce este valoros de Craciun si sa creeze noi momente alaturi de noua familie.

Desigur, atunci cand fostii copii, actualii adulti vor comunica dorintele lor familiilor lor se vor lovi de tensiune si respingere, intrucat vor modifica traditiile din copilarie. Este necesar ca, atat tu, cat si partenerul tau, in calitate de adulti sa va comunicati limitele. Nu este usor, insa merita, spun specialistii.

Totusi, relatia de cuplu de Sarbatori nu este simplu de gestionat. Pe langa timpul investit cu familia de apartenenta, partenerii de cuplu trebuie sa petreaca timp impreuna.

Cu atat mai mult, daca traditiile tale si cele ale iubitului tau difera, intervin conflicte, intervin certuri. Este unul dintre motivele pentru care ai putea ramane singura de Sarbatori. Despartirile de Sarbatori se inmultesc din acest motiv.

Psihologii au o rezolvare si pentru aceasta problema. Trebuie sa discuti deschis cu iubitul tau asa incat sa nu va descarcati stresul acumulat in relatia de cuplu de Sarbatori. Discutati ce inseamna Sarbatorile pentru amandoi si stabiliti un plan.

O data ce Sarbatorile au trecut, discutati cum ati gestionat situatiile. Discutati cum credeti ca a functionat strategia voastra. Si, daca simtiti ca sunteti confuzi sau partenerul v-a ranit, cel mai bine este sa cereti sfatul unui prieten sau chiar al unui specialist.

Insa, intotdeauna relatia de cuplu de Sarbatori poate avea de suferit. Si intotdeauna rezolvarea optima pentru ambele parti o constituie o comunicare deschisa, sincera. Tocmai pentru a avea si voi doi clipele voastre ca in filme.

Citeste si: Cum sa ai o dispozitie buna de Sarbatori: invata sa iti controlezi emotiile

Foto: Guliver