relatie nesigura

Nu spune nimeni ca partenerii dintr-un cuplu trebuie sa fie mereu siguri de iubirea si de viitorul lor, insa de ce raman oamenii intr-o relatie nesigura? De ce ne e teama? De ce ezitam?

Suntem cu totii oameni si toti avem dubii. Incertitudini. De altfel, este bine sa avem dubii si ar fi de-a dreptul naiv sa credem ca, pe termen lung, trebuie sa fim 100% siguri de relatia de cuplu. Cu siguranta, oricat am fi de indragostiti, cu totii ne-am intrebat macar o data:

«Ar trebui sa raman in aceasta relatie nesigura?»

Elite Daily citeaza un nou studiu care a cercetat de ce alegem sa ramanem in relatii de care nu suntem convinse ca vor avea un viitor. Ce se intampla in mintea noastra cand stam intr-o relatie nesigura?

Studiul acesta legat de gradul de predictibilitate al despartirilor unor cupluri a incercat sa documenteze care ar fi sansele ca o relatie nesigura sa se destrame sau nu.

Oamenii de stiinta nu au stiut insa procesul decizional – ce argumente pro si contra folosesc oamenii din cupluri ca sa calculeze daca ar trebui sa ramana impreuna sau daca ar trebuie sa se desparta.

Acesta a fost si scopul studiului: sa afle ce este in mintea oamenilor atunci cand cantaresc daca ar trebui sa continue relatia sau ar trebui sa puna punct.

Au fost alese trei categorii de oameni carora li s-au adresat intrebari legate de motivele pentru care vor sa ramana cu persoana iubita si motivele pentru care si-ar cauta alt partener.

Dupa adunarea chestionarelor, oamenii de stiinta au creat un chestionar pe care l-au dat persoanelor aflate intr-o relatie nesigura pe termen lung (in medie, cupluri de doi ani impreuna) sau mariaje. Motivele au fost similare in ambele grupuri.

Care sunt motivele pentru care oamenii aleg sa se desparta de partenerul de cuplu?

Oamenii implicati intr-o relatie nesigura au afirmat ca s-ar desparti pentru ca partenerul are probleme de personalitate, pentru ca nu mai au incredere in partener sau pentru ca partenerul a devenit pasiv.

De ce aleg oamenii sa ramana intr-o relatie nesigura?

Oamenii din relatii pe termen lung au gasit motive mai pozitive sa ramana alturi de partenerii de cuplu. Au enumerat personalitatea placuta a iubitului/iubitei, intimitatea emotionala si pur si simplu bucuria autentica de a fi alaturi de partener.

In ceea ce ii priveste pe partenerii casatoriti, motivele pentru care acestia raman intr-o relatie nesigura sunt usor deprimante. Oamenii casatoriti, desi nesiguri de relatiile lor, aleg sa ramana alaturi de sot sau sotie pentru ca au investit in relatii, au responsabilitati familiale, le e frica de ceea ce nu cunosc, exista prea multa “logistica” implicata.

Cu siguranta, orice despartire este complicata. Si peste jumatate din participanti au agreat ca au si motive sa ramana intro relatie nesigura, si motive sa plece. Oamenii de stiinta afirma ca exista si un factor genetic, care ne face viata amoroasa putin mai complicata: faptul ca ancestral suntem programati sa cautam parteneri (mai multi) nu unul singur.

Citeste si: Motivele gresite de despartire: reguli in relatia de cuplu

Foto: Guliver