secretul fericirii in cuplu barbat femeie insula exotica

Unele relatii dureaza zeci de ani, iar altele se sting dupa numai cateva luni. Ce poti face dupa ce dispar fluturii din stomac? Afla secretul fericirii in cuplu si incearca sa le aplici cu partenerul tau.

Te-ai intrebat deseori care este secretul fericirii in cuplu si al relatiilor care rezista in timp? Sau, dimpotriva, ce duce la esecul unei relatii si ce o impiedica sa creasca?

Inceputul unei relatii e dominat de romantism si pasiune, dar aceasta faza de “luna de miere” se termina, e inevitabil. Exista insa niste motive pentru care unele cupluri rezista si dupa ce trec de aceasta etapa romantica. In timp, invata sa lucreze impreuna, in echipa, pentru a crea o relatie  de dragoste puternica

Cum faci o relatie sa dureze: secretul fericirii in cuplu

Secretul fericirii in cuplu – 1. Dedicarea. Un terapeut poate spune, dupa ce a petrecut 10 minute cu un cuplu, daca relatia are vreo sansa sau nu. Cum? Adresand intrebari simple, cum ar fi: „Cat de mult iti doresti sa faci ca aceasta relatie sa functioneze?”. Trebuie sa recunosti, orice relatie presupune efort. Fiecare partener trebuie sa fie dispus sa lucreze in echipa, nu impotriva celuilalt. Totusi, conflictele mari nu fac neaparat o relatie sa esueze. Conteaza daca conflictul este rezolvat, in cele din urma, sau daca este lasat de-o parte, ca, mai apoi, sa izbucneasca din nou. Atat timp cat cei doi sunt dedicati relatiei si isi doresc sa o faca sa mearga, au toate sansele.

Secretul fericirii in cuplu – 2. Aprecierea. Partenerii care raman impreuna si sunt fericiti nu numai ca se iubesc, dar se apreciaza reciproc. Dragostea nu este de ajuns. Cuplurile de succes se admira si isi respecta reciproc punctele de vedere, viziunile, valorile si scopurile. Aceasta practica cere insa efort si atentie fata de nevoile si dorintele celuilalt.

Secretul fericirii in cuplu – 3. Empatia. Empatia inseamna capacitatea de a intelege ce simt ceilalti, din perspectiva lor. In relatiile fericite, partenerii incearca reciproc sa isi inteleaga starile emotionale. Empatia imbunatateste comportamentul social – oferi ajutor celor din jur, faci voluntariat, iti exprimi ingrijorarea si preocuparea pentru ceilalti. E important ca, ocazional, sa-l faci pe partenerul tau sa se simta important.

Secretul fericirii in cuplu – Prietenia

Secretul fericirii in cuplu – 4. Atractia sexuala. Ai fost invatata sa crezi ca atractia sexuala scade in timp. Cu cat barbatii se apropie de varsta mijlocie, nivelul testosteronului scade. Femeile, pe de alta parte, au mai mult estrogen si un libido mai scazut. Aceste lucruri pot afecta stima de sine a fiecarui partener si, prin urmare, relatia in sine. Atunci, atractia devine si mai importanta. Chimia dintre doi oameni creste atunci cand ei isi impartasesc motivele pentru care se simt atrasi unul de celalalt, fie ca sunt motive fizice sau emotionale.

Secretul fericirii in cuplu – 5. Prietenia. Cuplurile fericite se bucura cand petrec timp impreuna. Nu este vorba despre a sta unul langa celalalt pe canapea cu ochii in televizor, la vreun serial, sau mancand in oras. E vorba despre a petrece timp de calitate impreuna si de face din asta o prioritate. Desigur, exista si momente in care leneveala in doi e binevenita. Intr-o relatie e important ca amandoi sa vorbiti aceeasi limba, sa rezonati la aceleasi lucruri, iar pentru asta e nevoie de timp, ca sa va cunoasteti.

Ca sa rezisti in cuplu e important sa te gandesti si la preferintele alimentare ale celuilalt!

Foto: Guliver