fostul te urmareste

Daca fostul te urmareste pe retelele de socializare si devine prea insistent, apoi apare “intamplator” in locurile in care mergi si tu inseamna ca a dezvoltat o obsesie. Afla cum te poti feri de el!

Fii sincera, de cate ori ti-ai cautat un fost iubit pe retelele de socializare, doar ca sa vezi ce mai face? Daca sufera sau nu, daca se distreaza si fara tine la fel de bine? Aproape toata lumea face asta. Si nu doar cu fostul partener, ci si cu fosta lui sau cu noua lui partenera. Dar acest urmarit pe Facebook poate trece de la curiozitate si inocenta la obsesie si, in cazuri grave, hartuire.

Potrivit Refinery29.com, una din sase femei (16%) si unul din 19 barbati (5%) din Statele Unite au fost, la un moment dat, victime ale urmaririi, in sensul ca au ajuns sa se teama si chiar sa creada ca ar putea fi ucisi, conform unui studiu legat de violenta domestica. 66% dintre femeile urmarite pe retelele de socializare au fost urmarite de partenerii lor actuali sau fosti.

Multa lume e tentata sa-si verifice fostul partener

“Urmarirea cuiva pe internet e o piatra in plus catre comportamente mai intense, pentru ca, atunci cand urmarim pe cineva sau cautam informatii online, creierul nostru primeste o anumita multumire”, spune Gabrielle Applebury, terapeut in terapie de familie si specialist in traume.

Curiozitatea de a vedea o poza cu fostul pe Instagram poate deveni obsesie, din moment ce ai tendinta de a verifica mereu ce face. Si acest lucru are, mai degraba, legatura cu propria stima de sine decat cu noua lui partenera.

Daca crezi ca esti urmarita, in primul rand il poti bloca pe orice retea de socializare. Daca, insa, ai informatii ca fostul isi face conturi special ca sa te poata urmari, poti anunta politia si poti obtine un ordin de restrictie, in cazul in care te simti amenintata.

Cum poti sa-ti dai seama daca fostul te urmareste

1 Simti, instinctiv

Comportamentul unui urmaritor poate parea neutru. Dar uneori simti pur si simplu ca fostul te urmareste pe Facebook si Instagram, pentru ca prea apare “intamplator” la toate petrecerile la care mergi si tu. Daca esti in pericol, s-ar putea sa simti, instinctiv.

2 Te suna des si iti scrie mult

Daca insista sa te sune si sa iti scrie, trebuie sa fii clara cand ii spui ca nu vrei sa mai auzi de el. Telefoanele si mesajele nedorite sunt tacticile cele mai frecvente ale unui urmaritor, potrivit unui studiu. Daca te deranjeaza si te simti amenintata, nu ii mai raspunde! Poti sa il blochezi nu numai pe retelele de socializare, ci si pe telefon!

3 Iti da “Like” la orice postare, chiar daca tu nu-l urmaresti

Ca sa-ti dai seama daca fostul te urmareste, observa-i comportamentul! De obicei, acesti barbati iti lasa cadouri nedorite, pentru ca isi imagineaza ca asa te vor atrage din nou. Si, in ziua de azi, cadourile pot veni in forma de like-uri pe Instagram sau comentarii pe Facebook.

4 Se duce prin locurile in care stie ca te poate gasi

Totul in comportamentul unui urmaritor e calculat. Daca fostul te urmareste, e posibil sa petreaca timp prin locurile unde mergeati impreuna sau in apropierea casei tale sau chiar a jobului tau. Daca te simti in pericol, anunta-ti prietenii si colegii, ca sa poata avea grija de tine. De asemenea, ia in calcul sa iti schimbi traseul obisnuit. Vorbeste cu o prietena si rog-o sa stai la ea cand te simti amenintata.

5 Ii intreaba pe prietenii tai despre tine

Poate te flateaza sa auzi ca fostul a intrebat-o pe o prietena despre tine, la inceput. Dar, daca devine ceva obisnuit, o sa te simti urmarita si hartuita. Vorbeste cu prietenii si spune-le sa nu-i mai ofere informatii despre tine.

FOTO: Guliver

Citeste si: Ce date sa nu dezvalui niciodata pe internet.