barbatii si sotiile lor

Daca prima data cand ii intalnesti pe parintii iubitului tau esti frapata de asemanarea dintre tine si mama lui, sa nu te sperii. Este demonstrat stiintific faptul ca e cat se poate de firesc pentru un barbat sa-si aleaga partenera care sa semene cu mama lui.

Cercetatorii din Finlanda au facut o descoperire uimitoare legata de felul in care ne alegem partenerul de viata. Acestia au recrutat 70 de voluntari femei si barbati si au comparat figurile sotilor participanti la studiu cu cele ale parintilor acestora.

Rezultatul a fost unul uluitor: in timp se sotii femeilor participante la studiu nu aveau nimic in comun cu tatii acestora, in cazul barbatilor lucrurile au stat exact invers. Acestia aveau tendinta de a forma un cuplu cu femei care seamana izbitor de mult cu mamele lor.

Complexul lui Oedip, de necontestat

“Nu este nimic nenatural in atractia barbatilor fata de femei care seamana cu mamele lor”, spune Urszula Marcinkowska, psiholog la Universitatea din Turku, citata de revista Men’s Health. Aceasta explica neobisnuita preferinta: “Evolutia si selectia naturala au fost cele care au programat oamenii sa caute parteneri care provin de acelasi grup de specie ca ei”.

Avand in vedere ca primul si cel mai apropiat contact pe care il au barbatii este cel cu mamele lor, acestea devin sabloanele care ii ghideaza pe ei in cautarea unei partenere de viata. In ceea ce-i priveste pe tati, oricat de implicati ar fi ei in viata fetelor lor, pur si simplu nu reusesc sa-si lase amprenta asupra acestora intr-un mod similar, asa ca fiicele nu cauta in viitorii parteneri de viata trasaturi pe care sa le redescopere la parintele lor.

Casatoria nu schimba datele problemei. Atentie insa! Legatura mama-fiu nu inceteaza odata ce acesta s-a casatorit.

In timp ce ideea complexului lui Oedip promovata de Sigmund Freud este in continuare respinsa de catre majoritatea psihologilor, nu mai este nicio indoiala ca relatia dintre barbat si mama lui va juca un rol important in felul in care acesta va reusi sa lege conexiuni cu femeile mai tarziu in viata. De aceea, orice relatie esuata este interpretata prin prisma parintilor: daca tu nu semanai cu mama lui, erau putine sanse ca legatura voastra sa fie de durata.

Foto: Guliver