cum iti dai seama ca cineva te minte cuplu pahare

"Everybody lies", spunea Hugh Laurie in rolul lui Dr. House si nu se insela deloc. Toata lumea minte macar o data in viata. Unele minciuni sunt mici, altele sunt mari, iar o parte dintre ele sunt mai semnificative decat altele. Minciuna vine firesc pentru unii dintre noi, iar pentru altii este doar un mecanism de aparare care-i salveaza dintr-o situatie incomoda. Iata cum iti dai seama ca cineva te minte.

In zilele noastre, minciuna a devenit o parte indispensabila a vietii noastre. Acesta este, probabil, motivul pentru care majoritatea oamenilor au probleme de incredere. Politicienii mint atunci cand fac promisiuni alegatorilor. Firme de asigurare mint pentru a lua mai multi bani de la tine, vanzatorii inventeaza beneficii care nu exista ale produselor pe care ti le ofera. Care este raspunsul tau cand intarzii la o intalnire si nici nu ai plecat de acasa? “Sunt aproape acolo…” Cu totii o facem. Dar cum iti dai seama ca cineva te minte? Iata cateva sfaturi care te ajuta sa te prinzi cand cineva te minte.

Cum iti dai seama ca cineva te minte?

Cum iti dai seama ca cineva te minte? Repeta anumite cuvinte sau fraze

Psihologii sustin ca acest lucru se intampla pentru ca ei incearca sa te convinga atat pe tine, cat si pe ei de lucrurile pe care le afirma. Ei incearca sa-si valideze minciuna. Repetand anumite sintagme, persoana respectiva incearca sa-si castige timpul in care sa aiba timp sa-si adune gandurile pentru a dezvolta respectiva minciuna, pentru a o face credibila.

Cum iti dai seama ca cineva te minte? Mincinosii stau nemiscati

Desi oamenii cred ca persoanele care mint se foiesc mult din cauza starii de nervozitate, de fapt sunt mai multi mincinosi care stau nemiscati si adopta o pozitie ferma pentru a te convinge ca spun adevarul. Persoanele care poarta o conversatie normala sunt relaxate, asa ca atunci cand simti ca interlocutorul tau devine incordat sunt sanse mari sa ai in fata un mincinos.

Cum iti dai seama ca cineva te minte? Ofera o multime de informatii irelevante

Persoanele care mint au tendinta sa ofere mai multe informatii decat le-au fost cerute. Iar unele nici macar nu au legatura cu situatia sau cu subiectul. Ele vin cu date statistice sau alte lucruri menite sa-ti ia ochii si sa distraga de la minciuna lor. Expertii cred ca acest lucru se intampla pentru ca persoana care minte crede ca vorbind mult ii va face pe cei din jur s-o creada.

Cum iti dai seama ca cineva te minte? Incep sa vorbeasca impersonal

Oamenii care mint au tendinta sa se fereasca de cuvinte precum “Eu”, “pe mine”, “al meu”. Si incearca sa evite sa foloseasca numele celor despre care vorbesc. Astfel incearca sa se distraga ei insisi de la minciuna. In multe cazuri incearca sa duca discutia spre un alt subiect pentru ca se simt inconfortabil mintind. Vor incepe sa puna intrebari pentru a evita sa le pui tu intrebari.

Cum iti dai seama ca cineva te minte? Respiratia respectivei persoane devine mai grea

Ea devine mai grea pentru ca fluxul lor sanguin si ritmul lor cardiac se schimba. Iar aceste modificari sunt tradate de respiratie. Organismul experimenteaza aceste schimbari pentru ca mintea se simte tensionata si nervoasa. Insa cu cat o persoana e mai sigura pe ea, cu atat ii va veni mai usor sa-si ascunda schimbarea de respiratie si faptul ca te minte in respectivul moment.

Citeste si: “Descifreaza minciuni si secrete dupa limbajul trupului”!

Foto: Thinkstock