Va despartiti si va impacati mereu. Cat va rezista relatia?

Esti implicata intr-o relatie, dar obisnuiti sa va despartiti si sa va impacati mereu? Probabil ca deja nu te mai intrebi cat va rezista relatia daca o tineti doar in urcusuri si coborasuri, scrie psychologytoday.com. Te-ai obisnuit. Dar, chiar daca acest lucru nu ti se pare grav, in timp, este posibil ca relatia voastra sa aiba de suferit. 

Potrivit psihologilor, cuplurile care obisnuiesc sa se desparta si sa se impace mereu pot ajunge in patru situatii:

  • vor ramane impreuna pentru totdeauna (in cazurile fericite)
  • se vor desparti definitiv si vor porni pe drumuri diferite
  • se vor desparti, dar, intr-un anumit mod, vor reusi sa pastreze legatura
  • vor ramane in acelasi stadiu, adica sa vor desparti si se vor impaca iar si iar…

Cat va rezista relatia dominata de incertitudine

Potrivit unui studiu efectuat de un grup de cercetatori de la Universitatea din Kansas, acest obicei este destul de des intalnit in randul studentilor, dar, potrivit psihologilor, importanta este evolutia fiecarei persoane de-a lungul anilor. Daca la varsta de 20 de ani este mai usor pentru orice persoana sa puna punct unei relatii, pe masura ce va trece timpul, apar mai multi factori care pun accent pe stabilitatea in cuplu. Implicit, orice persoana se va gandi mai bine inainte sa tot alterneze partenerii.

Pentru ca acest fenomen – numit in psihologia internationala “on and off relationship” –  sa fie inteles mai bine, este nevoie sa se analizeze tendinta cuplurilor de a se orienta catre o relatie stabila, casatorie si copii.

Despartirile si impacarile sunt firesti

Potrivit unui studiu efectuat pe 323 de cupluri care locuiesc impreuna si pe 752 de cupluri casatorite, despartirile si impacarile sunt firesti in orice relatie. 37% dintre cuplurile care locuiesc impreuna au recunoscut ca obisnuiesc sa se desparta si sa se impace des, in timp ce 23% dintre cuplurile casatorite au marturisit ca au trecut prin aceeasi experienta. Desi cele mai multe despartiri si impacari aveau loc in perioada de inceput a cuplului, 22% dintre cei care locuiesc impreuna au marturisit ca s-au confruntat cu aceasta problema si dupa ce au luat decizia de a se muta in doi. 12% dintre cuplurile casatorite au marturisit ca au trait astfel de experiente si dupa ce s-au casatorit.

Cuplurile care obisnuiesc sa se desparta si sa se impace des nu vor scapa de acest obicei

Potrivit psihologilor, este destul de probabil ca acele cupluri care obisnuiesc sa se desparta si sa se impace des sa nu scape de acest obicei nici in momentul in care relatia lor va deveni serioasa. Aproape 48% dintre cuplurile casatorite au marturisit ca obisnuiau sa se desparta si sa se impace des inainte de casatorie si ca nu au putut sa renunte la acest obicei nici dupa ce au decis sa-si uneasca destinele pentru totdeauna.

Cat va rezista relatia daca obisnuiti sa va despartiti si sa va impacati mereu

Potrivit studiilor, cuplurile care au tendinta sa se desparta si sa se impace mereu au mai putine sanse sa ramana impreuna, iar acest lucru se intampla din cauza faptului ca se vor confrunta cu destul de multe probleme de-a lungul relatiei. Mai mult decat atat, daca sunt cupluri care obisnuiesc sa se desparta si sa se impace la inceputul relatiei, desi acest obicei nu are un impact foarte mare asupra lor, s-a dovedit ca situatia se agraveaza in momentul in care aceste cupluri decid sa isi duca relatia la un alt nivel, pentru ca despartirile si impacarile vor fi (aproape) la ordinea zilei.

Ce trebuie sa faci in aceasta situatie

Exista cupluri care obisnuiesc sa se desparta si sa se impace des in perioada de inceput a relatiei, ceea ce nu este foarte grav.

Insa exista si cupluri care obisnuiesc sa se desparta si sa se impace des si dupa ce se casatoresc, ceea ce inseamna ca problemele pe care le au sunt constante. Desi nu este foarte usor sa renunti la o relatie care nu te face fericita, psihologii sunt de parere ca este important sa evaluezi relatia pe care o ai cu iubitul tau si sa incerci sa descoperi daca aceste despartiri si impacari sunt inofensive sau daca ascund probleme serioase.

Daca te-ai lamurit cat va rezista relatia daca obisnuiti sa va despartiti si sa va impacati des, iata si un articol care explica de ce relatia fara pasiune nu are viitor!

Daca ti-a placut acest articol, da like pe pagina noastra de Facebook sau aboneaza-te la newsletter si o sa gasesti acolo si mai multe astfel de informatii!

Foto: Guliver