ce fac barbatii dupa divort

Ce fac barbatii dupa divort? Cum isi vad mai departe de viata? Regasesc barbatii dragostea dupa divort? Ce se intampla cu ego-ul lor si cu stima de sine dupa divort? Cum trec barbatii peste divort si ce putem invata din comportamentul lor?

Pentru unii, divortul vine ca o usurare. Pentru altii, este o lovitura puternica, devastatoare. Pentru altii, anunta noi si noi inceputuri. Cu siguranta, femeile si barbatii raspund diferit cand vine vorba de separari si dizolvarea casniciilor. Stim ca in general barbatii trec mai greu printr-un divort. Studiile citate de editorii Huffington Post releva faptul ca, desi barbatii sunt avantajati financiar dupa un divort, ei sufera mai rau in urma unei separari. Au rate mai mari de suicid, sunt predispusi la alcoolism, probleme mintale si emotionale si crestere in greutate, mai mult fata de femei. Exista, totusi, si barbatii ce isi dezvolta o viata mai buna.

Si pentru ca exista acest contrast, editorii Huff Post si-au dorit sa stie ce fac barbatii dupa divort: de ce unii au o viata mai buna si de ce altii cad in capcana comportamentelor distructive? Cum trec barbatii peste divort si cum regasesc dragostea dupa divort? Si mai ales, cum isi regasesc ei stima de sine dupa divort?

Ce fac barbatii dupa divort: ego-ul, emotiile si separarea

Dupa un divort, barbatii trec printr-o criza care adesea este supra-simplificata, atat in ochii lor, cat si in ochii societatii. Intervine tristetea, intervin regretele, care sunt stari trecatoare, asociate cu pierderea unei parti importante din viata oricarui individ, fie el barbat sau femeie. Se pare ca, in cazul divortului, creierul poate procesa aceasta ruptura ca pe pierderea unui membru al familiei, ca pe un deces sau ca pe o pierdere vitala din viata, precum pierderea unui loc de munca. Stima de sine dupa divort se recapata mai greu, mai ales de catre barbatii ce par ca nu isi mai gasesc locul, care asociaza despartirea cu un statut social si prin urmare, isi pierd identitatea. Ce fac barbatii dupa divort? Ei trebuie sa proceseze tristetea si pierderea insa si felul in care aceste piederi le afecteaza ego-ul, simtul propriei persoane. Adesea barbatii simt ca isi pierd rolul in societate, simt ca nu mai pot interactiona la fel, simt ca se pierd pe sine, in urma unei despartiri.

Cum trec barbatii peste divort? In general, mai greu decat femeile si asta pentru ca barbatii se asociaza foarte mult cu legatura, cu casnicia. Casatoria este o legatura a barbatului cu societatea. Este felul in care el este perceput, in ceea ce priveste angajamentul, iubirea, capacitatile de parinte, responsabilitatea de a fi cap de familie. Un barbat divortat ajunge adesea sa creada ca s-a pierdut de sinele sau, de rolul sau, de sensul sau. De aceea tristetii ii urmeaza depresia, furia, anxietatea si disperarea. Astfel stima de sine dupa divort are mult de suferit in cazul barbatilor.

Stima de sine si dragostea dupa divort

In acest tumult de stari emotionale negative, apar anumite comportamente specifice. Cum trec barbatii peste divort? Se pot refugia in munca, cu ferocitate. Se pot refugia in alcool drept salvator de propriile dureri si propriile trairi. Unii barbati aleg drogurile, altii aleg sa isi saboteze viata personala, reintorcandu-se “pe piata” intalnirilor romantice cu mult timp inainte de a fi pregatiti. Toate acestea sunt legate de faptul ca stima de sine dupa divort este scazuta, ego-ul sufera si are nevoie disperata sa fie fericit, fie si prin momente intense, precum cele oferite de droguri de exemplu sau precum acelea oferite de aprecierea celorlalti.

Pe scurt, cand vorbim despre ce fac barbatii dupa divort, putem afirma ca ei cauta cu disperare sa se simta din nou apreciati, valorosi, sa simta iar placere sau iubire.

Din pacate dragostea dupa divort nu apare in aceste momente de trauma nevindecata. Cel putin nu dragostea autentica, ci mai degraba solutii temporare de “inveselit” ego-ul. Tocmai de aceea, atunci cand solutiile ce combat stresorii (alcool, femei, droguri, munca pana la epuizare) dispar (fie prin alte divorturi, pierderea locului de munca, probleme de sanatate datorate consumului de substante) barbatii aluneca in aceleasi stari emotionale negative, nevindecate initial.

Sigur, a cuceri o femeie pentru o noapte il poate face pe un barbat ce sufera sa se simta dorit, insa nu dureaza. A merge in club il va ajuta sa se simta iar tanar, in control in ceea ce priveste propria existenta, insa nu dureaza decat pana a doua zi. Adesea, barbatii trec mai greu peste divort pentru ca nu vindeca mai intai durerea, ci o amortesc sau o acopera. Cauta mici explozii de stima de sine, din teama de a nu ajunge sa mai simta durerea pe care o resimt. Totusi, aceasta durere este inevitabila si creste, pe masura ce nu este tratata.

Ce fac barbatii dupa divort si ce ar trebui sa faca sa depaseasca trauma unei despartiri? Specialistii spun ca cea mai sanatoasa varianta, desi dureroasa pe termen scurt, este sa aleaga activitatile ce ii ajuta sa creasca pe termen lung si sa isi proceseze si accepte trairile. Pentru a avea o viata noua mai buna, este necesar sa treci prin orice stare emotionala, prin orice durere. Altfel, orice trauma ramasa nevindecata risca sa devina destin.

Citeste si: Uita, iarta si mergi mai departe dupa ce ti-ai pierdut stima de sine

Foto: Guliver