cu ce scuze vin cei care inseala

Daca ai avut vreodata ghinionul de a fi inselata, te-ai lovit probabil si de scuzele prostesti ale celor care inseala. Cei de la huffingtonpost.com au facut un top al celor mai comune replici plus o scurta analiza a ce inseamna fiecare in parte.

Cum ar trebui sa raspunzi la fiecare in parte? Avem si aici cate o sugestie de care poti tine cont…

3 dintre cele mai comune replici pe care le rostesc cei care insala

“Nu am intentionat sa te ranesc”

Ranirea a fost neintentionata? Inselatul este un act la fel de inofensiv si de neplanuit ca un atac aerian NATO. Nu e nimic neintentionat cand vine vorba despre telefoane mobile secrete, profil pe site-uri de dating sau bani cheltuiti cu o alta femeie. Este nevoie de multa planificare si de premeditare cand inseli. Insa ce este neintentionat este faptul ca tu ai aflat. Cei care insala prefera sa adopte o voce pasiva “greselile au fost facute” dupa descoperire. Cauta sa fuga de responsabilitatea propriului act. Nu este o “greseala” sau ceva ce “s-a intamplat”. Adevarul este ca lor nu le pasa daca te-au ranit. Sau nu suficient.

Ce ar trebui sa raspunzi la o astfel de replica

“Intentiile tale sunt irelevante. Ai stiut bine ca daca ma inseli imi vei face rau si nu ai cautat sa ma protejezi in niciun fel de asta.”

“Eu te iubesc, dar nu sunt indragostit de tine”

Un clasic. Tradus inseamna – “Am facut prostii, dar iti spun <<Te iubesc>>, ca sa treci mai usor peste si totodata incerc sa arunc cumva vina in ograda ta pentru ca tu ar trebui sa ma tii indragostit de tine.” De fapt aceasta replica nu are nimic de-a face cu tine. Este vorba despre felul in care vrea el sa-si mentina imaginea intacta si spera ca nu vei avea o reactie aiurea impotriva unei persoane care inca te iubeste.

Ce ar trebui sa raspunzi la o astfel de replica

“Trebuie sa fiu intr-o relatie in care sa fiu pe deplin iubita si respectata. Tu nu ma iubesti asa cum merit sa fiu iubita. Adio!” Nu te intreba ce ai facut-o de nu mai e indragostit de tine. Nu intra in jocul lui. Lasa-l sa plece pentru ca daca te-a inselat o data sunt sanse mari sa te insele din nou.

“Am putea avea o relatie deschisa. Monogamia nu este ceva natural.”

Nu e nimic anormal in a intra intr-o relatie deschisa de la bun inceput si de comun acord. Dar e diferit sa-l impingi si pe celalalt in asta dupa ce ti-a fost descoperita aventura. Aceasta “oferta” nu este o deschidere sexuala, ci doar un targ prin care el sa beneficieze de ce-si doreste. Cei care insala dau vina pe monogamie – aceasta conditie imposibil de urmat, dar care i-a atras la inceput. Problema nu este monogamia. Problema este ca un trisor schimba de unul singur clauzele unei relatii. El iti prezinta asta ca si cum ai avea de facut o alegere, dar el deja a facut acea alegere. Si problema este ca vei negocia termenii noii relatii cu cineva care tocmai a demonstrat ca nu poate fi de incredere.

Ce ar trebui sa raspunzi la o astfel de replica

“Eu nu am de gand sa ma bag intr-o dezbatere despre cat de normala este monogamia. Daca ai fost de acord la inceput cu regulile ei, atunci nu e normal sa le schimbi dupa bunul tau plac. Asta-i o chestiune de discutat, nu monogamia. Daca nu vrei sa fii monogam, apreciez sinceritatea ta, dar eu vreau o relatie monogama si, deci, suntem incompatibili.”

Citeste si: “Iubitul te-a inselat: cum treci peste infidelitate”!

Foto: iStockphoto