cea mai importanta calitate la un tip

Te-ai gandit vreodata ca nu-ti gasesti tipul perfect pentru tine nu pentru ca el nu exista, ci pentru ca nu stii sa cauti cea mai importanta calitate la el? Sigur atractia fizica nu e lucru marunt, dar chiar nu inseamna prea mult daca-ti doresti o relatie de durata!

Serviciile matrimoniale old-school, cum ar fi OKCupid, te pun sa raspund la mai multe intrebari pentru a-ti recomanda un tip potrivit pentru tine. Pe Tinder, “lucrezi” cu o combinatie de imagini dragute cu tot felul de barbati si o descriere sumara in cateva fraze.

Aceste platforme nu ajung la ceea ce psihologul de cuplu Peter Pearson numeste “Sfantul Graal” al relatiilor: gasirea unei persoane care impartaseste aceleasi valori fundamentale ca tine. Aceasta este cea mai importanta calitate pe care ar trebui s-o cauti la un potential partener!

Valorile fundamentale sunt mai importante decat chimia pe care o simti atunci cand intalnesti un tip de care te simti atrasa, sustine psihologul pentru techinsider.com. Aceste reactii hormonale vor disparea cu timpul, dar valorile comune pot sustine o relatie de lunga durata.

Cea mai importanta calitate nu are nimic de-a face cu atractia fizica

“Oamenii nu negociaza cu adevaratele lor valori”, spune Pearson, care este co-fondator, impreuna cu sotia lui Ellyn Bader, al Institutului pentru Cupluri din Menlo Park, California. “Puteti negocia interese”, spune el, “dar nu si valorile voastre.”

Daca unul dintre voi vrea sa-si petreaca weekendul facand drumetii prin paduri, iar celalalt vrea sa petreaca toata noaptea, exista solutii de compromis. Dar, daca unul dintre voi isi doreste sa urce pe scara sociala, iar celuilalt nu-i pasa deloc de statutul social, atunci ar putea aparea probleme.

Pearson isi aminteste de un cuplu cu care a lucrat la un workshop: el a fost un chiropractician care a facut o multime de bani, sotia lui iubea un stil simplu e viata. “El construia o casa imensa cu vedere la mare”, spune Peter Pearson, “si ea nu voia sa cheltuiasca bani pe o locuinta ostentativa. Ea a dispretuit foarte tare visul lui si dorinta de a avea aceasta casa. E o coliziune uriasa de valori si nu e deloc usor sa gasesti o solutie de compromis intr-o astfel de situatie”.

Deci cam asta e. Poti merge sambata la un film sf si duminica la o comedie romantica, avand in vedere ca esti o persoana decenta si flexibila, dar este distructiv sa incerci sa faci un compromis in ceea ce priveste visele pe termen lung. Aminteste-ti acest lucru, atunci cand tipul cu care ai o chimie incredibila iti spune ca nu vrea copii si nici o casa intr-un oras mai linistit, doua dintre lucrurile pe care ti le-ai dorit mereu. Nu conteaza cat de bun e sexul, pentru ca relatia voastra pe termen lung nu va functiona.

Tot despre legaturi pe termen lung este si articolul in care afli totul despre greselile care pot incheia o relatie. De citit cu atentie!

Foto: iStockphoto

Daca ti-a placut acest articol, da-ne un like pe pagina noastra de Facebook si vei afla si mai multe informatii interesante!