Ceasul biologic al barbatilor. Exista sau nu?

Ceasul biologic al barbatilor ticaie sau nu? O cercetatoare de la Harvard si-a pus aceasta problema, studiind peste 7.000 de cupluri. A constatat ca timpul e o problema si la barbati.

Ani la rand s-a perpetuat ideea conform careia ovarele imbatranesc, dar sperma – nu. Asta, pentru ca ovarele au o durata de functionare limitata, pe cand barbatii produc sperma noua mereu. Acum, insa, un studiu recent pune problema intr-un mod diferit. Cercetatoarea Laura Dodge de la Harvard a facut o cercetare pe mai mult de 7.000 de cupluri care au trecut prin aproape 18.000 de incercari de fertilizare in vitro. Psychologytoday.com noteaza ca, asa cum era de asteptat, rata sarcinilor este mai mica in cuplurile in care femeia are mai mult de 40 de ani. Insa surpriza vine de la ceasul biologic al barbatilor: rata sarcinilor a fost scazuta si la cuplurile in care barbatul are mai mult de 40 de ani, atunci cand el are o partenera sub 30 de ani.

Si ceasul biologic al barbatilor ticaie

Chiar si asa, varsta femeii ramane principalul factor care determina succesul unei sarcini. Dar studiul arata ca nici varsta barbatului nu este de neglijat. Pentru femeile care au intre 30 si 35 de ani, a avea un partener mai in varsta scade sansele de a avea un copil cu 11%.

“Pentru femeile cu mai putin de 30 de ani, cele mai slabe sanse sunt atunci cand partenerul lor are cu mai mult de 10 ani peste varsta lor”, a spus Laura Dodge. Ea a adaugat ca cercetarea nu a luat in calcul si motivele pentru care scade sansa unei sarcini, dar e posibil sa fie vorba despre imbatranirea ADN-ului masculin sau poate fi ceva din mediu care “strica” producerea de sperma.

O alta posibila explicatie ar putea fi apoptoza, care este o forma a mortii celulare programate, adica un proces prin care celulele declanseaza propria lor auto-distrugere, ca raspuns la un anumit semnal. E un fel de sinucidere a celulelor. Asadar, daca producerea de sperma nu functioneaza bine in timp, sperma poate avea o calitate mai slaba, reducand dramatic sansele de fecundare a ovulului. Deci, da, ceasul biologic al barbatilor ar trebui si el luat in calcul atunci cand te gandesti la o sarcina!

FOTO: Guliver

Citeste si: Cum sa reduci riscul de a pierde o sarcina. Afla ce obiceiuri sunt daunatoare!