Cine domina in relatie? Femeia sau barbatul?

In ziua de azi, cand vine vorba despre cupluri, foarte putin se vorbeste despre cine domina in relatie, scrie psychologytoday.com. Dar, cu toate acestea, daca vrei sa ai o relatie fericita, este important sa existe un echilibru, asa ca este bine sa pui pret pe lucrurile care sunt cu adevarat importante. 

Daca te gandesti cine domina in relatie, probabil ca stii deja ca ideea pleaca de la nevoia unei persoane de a-si exercita puterea asupra altei persoane, iar de aici o serie de situatii sau evenimente mai mult sau mai putin placute.

Cine domina in relatie

Ideea de dominare intr-o relatie nu se refera la o singura persoana, pentru ca intotdeauna este vorba despre doua persoane intr-o relatie, ci despre modul in care se face schimbul de roluri. Cu alte cuvinte, experienta de viata a fiecarei persoane defineste echilibrul reciproc.

1. Nevoia de dominare difera de la o relatie la alta

De exemplu, nevoia de dominare este exprimata in mai multe feluri. Gandeste-te doar, daca simti ca te confrunti cu o astfel de situatie, in ce masura iubitul tau te influenteaza. Isi impune parerea doar atunci cand vine vorba despre alegerea unei destinatii pentru calatorie sau aceasta problema apare si in momentul in care vine vorba despre situatia financiara? Fiecare cuplu trebuie sa ia unele decizii de-a lungul vieti, si, potrivit unui studiu efectuat pe un esantion de 100 de persoane, cele mai importante hotarari sunt legate de timpul liber, exprimarea sentimentelor, interactiunea cu familia si situatia financiara. Pentru cuplurile care au copii, cele mai multe decizii sunt legate de acest aspect.

2. Nevoia de dominare se manifesta diferit de la un cuplu la altul

Daca trebuie sa luati decizii importante, este esential ca unul dintre voi sa faca o lista cu avantaje si dezavantaje. Orice decizie presupune un proces destul de lung, mai ales in situatia in care opiniile voastre sunt diferite. Chiar daca intre voi exista unele neintelegeri, comunicarea este cea mai importanta, asa ca, daca iti doresti sa ajungeti la un echilibru, este necesar ca fiecare decizie sa fie luata de comun acord.

3. Nevoia de dominare scoate la suprafata trasaturile de caracter

Daca iubitul tau are tendinta sa te domine in relatie, comportamentul lui te va determina sa te gandesti la modul in care reactionezi si la motivele pentru care accepti anumite lucruri. Mai mult decat atat, chiar daca esti o persoana care nu poate fi influentata foarte usor, este posibil ca modul in care gandesti sa aiba anumite efecte asupra iubitului tau, iar acesta sa inceapa sa isi puna intrebari legate de capacitatile sale de a influenta o persoana. Ii va afecta deciziile si il va face sa puna in balanta mai multe lucruri.

4. Abilitatea de a opune rezistenta este o dovada de putere

Foarte multe persoane au tendinta sa creada ca abilitatea de a influenta pe cineva este o dovada de putere, dar nu este complet adevarat. Si abilitatea de a opune rezistenta este o dovada de putere. De exemplu, daca iubitul tau incearca sa te domine, faptul ca tu ignori unele lucruri pe care le face sau te impotrivesti unor decizii este o dovada ca esti puternica.

Daca vrei sa afli despre ce nivel de dominare se poate vorbi atunci cand vine vorba despre relatia ta, poti sa raspunzi la un set de cinci afirmatii. Este important sa acorzi o nota cuprinsa intre unu si sapte pentru fiecare afirmatie, pentru ca in acest fel iti vei putea da seama daca domini sau esti dominata in relatie.

  • Reusesc sa ma impun de fiecare data cand este necesar sa luam decizii importante
  • Iubitul meu reuseste sa se impuna de fiecare data cand trebuie sa luam o decizie
  • Obisnuiesc sa ma gandesc la optiunile pe care le avem in momentul in care trebuie sa luam o decizie
  • Spre deosebire de iubitul meu, am tendinta sa dezbat mai multe probleme
  • Iubitul meu reuseste aproape de fiecare data sa se impuna in fata mea atunci cand vorbim despre o problema

Daca ti-a placut articolul despre cine domina in relatie, iti propunem sa citesti si articolul despre ce isi doreste orice barbat intr-o relatie!

Daca ti-a placut acest articol, da like pe pagina noastra de Facebook sau aboneaza-te la newsletter si o sa gasesti acolo si mai multe astfel de informatii!

Foto: Guliver