Cum sa ierti pe cineva care nu spune “imi pare rau”.

Cum sa ierti pe cineva, daca nu te ajuta nici macar cu un “imi pare rau”? In primul rand, trebuie sa te gandesti la binele tau! Iar iertarea este spre binele tau! Supararea nu face bine nimanui!

Iertarea iti face bine in primul rand tie, nu celui pe care il ierti. Se intampla sa te certi cu o persoana la care tii, sa te raneasca un prieten sau sa te simti neglijata de o ruda apropiata. E inevitabil: uneori vei fi ranita. Insa nu e necesar ca durerea sa fie pe termen lung, iar acest lucru se poate intampla daca inveti cum sa ierti pe cineva, chiar daca acea persoana nu iti cere niciodata iertare. Urmeaza indemnurile celor de la Greatist.com

Cum sa ierti pe cineva

1. Traieste in prezent

Chiar daca nu iti dai seama, atunci cand pastrezi resentimente, traiesti in trecut. Toate lucrurile care te-au ranit au avut loc in trecut. Cand traiesti in prezent, nu exista trecut sau viitor. Si nimic nu te poate face sa te simti atat de rau.

2. Muta-ti concentrarea de la altii catre tine

Cand permiti cuiva sa te supere, ii dai, de fapt, o mare putere asupra ta. Vrei sa stii cum sa ierti pe cineva? In loc sa te gandesti la cel care te-a suparat, gandeste-te la tine. Poti sa stai cu emotiile tale si sa nu il judeci? Poti sa spui: “Da, ma simt furioasa/dezamagita/ravasita, dar pot sa aleg sa ma simt mai bine. Pot sa ma gandesc la altceva”. Tot ce conteaza esti tu insati, iar unul dintre putinele lucruri pe care le poti controla sunt gandurile tale.

3. Asuma-ti responsabilitatea pentru sentimentele tale

Daca schimbi felul in care percepi puterea altora asupra ta, vei vedea o lume noua, cu un potential nelimitat pentru tine. Vei sti cum sa ierti si cum sa treci peste suparari. Cand vei constientiza ca tu si numai tu decizi cum sa te simti, te vei simti ca si cand ai avea o superputere. Vei uita ca ai fost o victima, vei putea sa te eliberezi de a fi critica. Tu decizi ce simti.

4. Asuma-ti partea de vina

In multe dintre conflicte, te grabesti sa dai vina pe celalalt, fara sa te gandesti si la greselile tale. Atunci cand celalalt e singurul responsabil pentru nemultumirea ta, nu ai ce sa faci decat sa astepti sa se shimbe, ca sa te poti simti bine. Dar daca ai putea sa schimbi si tu ceva?

5. Nu mai cauta sa te simti ofensata

Stii oamenii aceia care cauta orice ocazie ca sa simta ofensati si sa fie victime? Te comporti la fel uneori? Cand nu mai vrei sa fii victima, capeti putere si incepi sa detii controlul asupra a ceea ce simti si iti poti propune sa te simti bine.

6. Aplica un filtru al iubirii

Iubirea te ajuta sa fii recunoscatoare pentru toate lectiile pe care le-ai primit in viata. Cum sa ierti pe cineva care nu spune “imi pare rau” altfel decat iubind? Asa cum spunea Dalai Lama, “dusmanul este un foarte bun profesor”. Incearca sa iei drept lectie toate lucrurile care te-au ranit. Esti suparata pentru ca iubitul nu te respecta destul? Ce te invata acest lucru? Trebuie sa fii mai toleranta in legatura cu comportamentul altora? Sau sa te iubesti mai mult si atunci si ceilalti iti vor urma exemplul? Cand iti privesti viata printr-un filtru al iubirii, inveti mai repede lectiile pe care ti le ofera.

In final, intreaba-te daca e mai bine sa ierti sau sa te simti rau? Cand a facut vreodata ura sau supararea pe cineva sa se simta bine? Nu exista asa ceva si nici nu va exista. Daca nu reusesti sa ierti, nu faci decat sa consumi energie si sa te simti lipsita de putere.

FOTO: Guliver

Citeste si: Abilitati de comunicare: cum sa-ti dezvolti empatia.