Cum sa salvezi o relatie.

De obicei, cuplurile care ajung la terapie nu mai cred in rezolvarea problemelor. Ca sa afli cum sa salvezi o relatie trebuie sa lucrezi in echipa! Fara invinuiri si fara prea mult individualism!

Gavin si Isabelle au ajuns la cabinetul de consiliere de cuplu dupa 15 ani de casatorie. De sapte ani se invarteau in acelasi cerc vicios, intr-o relatie in care amandoi se simteau blocati. Schema este urmatoarea: Isabelle il critica pe Gavin pentru orice, nu conta ca e ceva marunt sau important. Iar el reactiona in doua moduri in fata criticilor ei: fie se distanta emotional si fizic de ea pentru o zi sau doua si dupa aceea se comporta ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat, fie avea iesiri nervoase. Si cercul se relua. Vreme de sapte ani!

Problema din spatele problemelor

Ca sa stii cum sa salvezi o relatie trebuie sa afli care este problema din cuplu. Pentru ca problema nu era nici ca Isabelle era critica, nici ca Gavin nu-si strangea hainele. Sigur ca amandoi aveau nevoie sa isi rezolve aceste obiceiuri. Dar nu aceasta era marea problema de cuplu. Problema reala este ca astfel de parteneri nu stiu cum sa lucreze impreuna in cuplu pentru a gasi solutii la probleme, scrie Psychologytoday.com. In loc sa fie atent fiecare la comportamentul sau, fiecare arata cu degetul catre celalalt, invinuindu-l. Daca vrei sa afli vreodata cum sa salvezi o relatie, tine cont ca jocul invinuirilor nu e niciodata castigator!

Solutia ar fi, in schimb, sa isi asume fiecare responsablitatea pentru comportamentul sau. De aceea apar problemele, pentru ca fiecare incearca sa il schimbe pe celalalt, fara sa incerce sa se schimbe pe sine.

Cum sa salvezi o relatie – raspunsul

Ca sa salvezi o relatie de durata, dar care pare ca se destrama, e important sa nu va mai acuzati unul pe altul, ci sa va ganditi la voi ca fiind o echipa. Indiferent ce probleme aduce fiecare partener in relatie, odata ce ati decis ca veti forma un cuplu, asumati-va impreuna responsabilitatea rezolvarii problemei!

Daca am lua exemplul lui Isabelle si Gavin, un inceput de rezolvare ar fi acesta: ea ar incerca sa i se adreseze cu bunatate si rabdare si ar invata sa nu se mai infurie, in timp ce el nu i-ar mai intoarce spatele sotiei lui nici macar cand ar fi criticat, ci s-ar confrunta cu situatiile mai neplacute in mod direct.

Ca sa afli cum sa salvezi o relatie, trebuie sa nu te feresti de pericolele ei si sa identifici problemele reale. Apoi, sa iti asumi propriile greseli si sa cautati solutiile impreuna.

Acum ca stii cum e bine sa te comporti daca aveti probleme in cuplu, afla si Cum sa eviti tipetele cand va certati.

FOTO: Guliver

Daca ti s-a parut interesant acest articol, da like paginii noastre de Facebook si o sa gasesti acolo si alte articole asemanatoare!