cum afli ca esti mintita

Vrei sa stii daca esti mintita? Este mai greu decat crezi, spun specialistii. Acestia subliaza ca detectarea minciunii este un proces complex care presupune mai mult decat un indiciu - verbal sau nonverbal.

Daca simti ca esti mintita, ia ca reper cele cateva ponturi pe care mai multi experti in psihilogie ti le ofera in acest sens. In momentul in care ai dubii, nu are rost sa mai pierzi timpul pentru ca odata cu el iti pierzi si linistea!

Intreaba despre chestii marunte

De obicei, mincinosii tind sa ascunda anumite detalii. “Daca ai de-a face cu o poveste inventata, cu siguranta ca acela care ti-o spune nu va fi in stare sa-ti raspunda la intrebari in care ceri detalii”, spune profesorul Maria Hartwig, specialist criminalist la John Jay College.

Daca el iti spune ca a fost la un restaurant, insa tu banuiesti ca te minte, incepe sa ceri detalii despre cum arata mesele din restaurant, despre gustul mancarii sau despre ce au purtat persoanele care l-au insotit. Este foarte posibil ca toata aceasta sete de detalii sa il puna pe interlocutor in incurcatura.

Descopera elementul-surpriza

Incerci sa descoperi o minciuna prin email sau prin sms? Fii atenta la cum iti raspund oamenii la intrebari. Sunt raspunsurile lor directe, la obiect? “Un lucru pe care mincinosii il fac frecvent in email sau in sms este sa atinga subiectul doar tangential sau chiar sa vorbeasca despre cu totul altceva”, spune Matsumoto. Asta daca persoana respectiva nu este tipul evaziv, care se lungeste la discutii interminabile despre orice.

Esti mintita? Fii atenta!

Daca se gandeste prea mult

Persoanele care mint afiseaza un comportament care seamana foarte mult cu acela al gandirii in profunziome. Pauzele in conversatie, greselile de exprimare facute din neatentie, din dintr-o cultura precara, repetarea unor cuvinte sau chiar a unor fraze sunt indicii ca te minte.

Persoanele care spun adevarul au un discurs curat, concis, mult mai implicat, in timp ce mincinosii folosesc un limbaj care lasa loc la multe interpretari.

Daca nu este constant

Cand oamenii spun adevarul, iti vor spune aceleasi lucruri la orice ora, in orice zi si in orice context. In plus, emotiile si gandurile lor sunt “pasnice”, iar tonul e care il folosesc este adesea neutru.

Daca insa vei auzi aproape de fiecare data de la aceeasi persoana versiuni diferite ale aceleiasi povesti, daca vei constata ca dispar sau, dimpotriva, apar detalii, daca pe fata interlocutorului tau se contureaza grimase ori tonul folosit este unul agitat, atunci esti mintita.