cum sa treci peste o despartire femei pat

Te intrebi cum sa treci peste o despartire care a lasat urme dureroase si ti se pare imposibil de vindecat? Un studiu recent sustine ca sinceritatea cu tine insati te ajuta cel mai mult. Iata cele 4 intrebari pe care trebuie sa ti le pui si la care, obligatoriu, trebuie sa raspunzi exact asa cum simti. Nu te panica! O relatie ajunsa la final nu e un sfarsit apocaliptic, ci doar o situatie de viata normala pe care ai cu siguranta forta sa o depasesti.

Se stie deja ce te ajuta: sa fii mai blanda cu tine, sa te desprietenesti de fostul iubit de pe Facebook si sa iesi cat mai mult in oras. Dar un nou studiu, bazat pe 4 intrebari esentiale la care trebuie sa-ti raspunzi, te ajuta sa descoperi cum sa treci peste o despartire mai usor.

Conform unei cercetari publicate la inceputul acestui an in revista de specialitate Social Psychological and Personality Science, referitoare la cum sa treci peste o despartire, o tehnica minunata ar fi sa ai cateva discutii sincere tu cu tine insati. Studiul a fost condus de psihologul Grace Larson de la Northwestern University. Cercetatorul a adunat 210 persoane de ambele sexe, proaspat despartite, si le-a divizat in doua grupuri.

Cum treci sa peste o despartire cu mai multa lejeritate

In prima zi, ambele grupuri au completat un chestionar pentru a analiza cum isi percep propria persoana din momentul despartirii. Subiectii au dat diverse calificative unor afirmatii precum “Ma simt de parca-mi lipseste o parte din mine” sau, la polul opus, “Am redescoperit cine eram eu”.

Dezbate aceste subiecte cu tine insati intr-un jurnal, sau cu o prietena

Unul dintre grupuri s-a mai intors in laborator 9 saptamani mai tarziu pentru a repeta chestionarul. Cel de-al doilea, a continua sa se intalneasca de 4 ori cu cercetatorii pentru teste si interviuri aditionale. De fiecare data, participantii au fost rugati sa raspunda liber la 4 intrebari care le apareau pe ecranul unui calculator.

4 intrebari la care sa raspunzi atunci cand vrei sa afli cum sa treci peste o despartire:

1. Cand ai realizat pentru prima data ca va indreptati catre o despartire?

2. Ce-ti mai amintesti despre despartirea propriu-zisa?

3. Cat de mult contact ai avut cu fostul tau iubit? Ce gen de contact ai avut?

4. Cum ti-a afectat despartirea sentimentele pe care le ai fata de relatii romantice?

Cum sa treci peste o despartire – sinceritatea e cea mai rapida cale de vindecare

La finalul studiului, cei care au raspuns la aceste 4 intrebari in repetate randuri se vindecasera emotional mult mai bine decat grupul care fusese trimis acasa. Reflectiile asupra experientei i-au ajutat pe subiecti sa nu se mai simt atat de singuri si sa scape de flash-back-urile din relatia anterioara.

Vrei sa pui si tu in practica acest tratament la tine acasa? Tine cont de faptul ca la fiecare intalnire participantii au petrecut cam 3,5 ore gandindu-se si raspunzand la cele 4 intrebari.

Cum sa treci peste o despartire: Iti poti lua un jurnal in care sa-ti scrii gandurile sau, daca ti se pare mai usor, poti ruga o prietena sa te asculte. Indiferent de metoda aleasa, este obligatoriu sa petreci putin timp analizand diversele aspecte ale relatiei proaspat incheiate pentru a trece cu succes mai departe.

Foto: Thinkstock