de ce unele cupluri fac mai mult sex

Daca ti se pare ca oamenii de stiinta sunt un pic prea interesati de cat de mult sex facem, sa stii ca exista o explicatie pentru asta. In casatoriile heterosexuale, oamenii sunt mai fericiti cu relatia lor atunci cand sunt multimiti de viata lor sexuala. Iar daca vrei sa stii cat de mult sex fac tinerii casatoriti – atunci uita-te la personalitatea lor.

Si de fapt ar trebui sa te uiti la personalitatea sotiei. Daca ea e foarte curioasa, extrovertita, atunci sunt sanse mari ca-n cuplul respectiv sa fie si mult sex la mijloc. Personalitatea barbatului, pe de alta parte, nu pare sa aiba un efect prea mare asupra numarului de partide de sex. Sau cel putin acestea sunt concluziile prezentate intr-un material de pe huffingtonpost.com.

Intr-un nou studiu care a vizat comportamentul a 278 de cupluri heterosexuale proaspat casatorite, psihologii Andrea L. Meltzer si James K. McNulty au cerut participantilor sa pastreze jurnale zilnice in care sa-si treaca freceventa sexuala si sa completeze un test de personalitate.

Testul de personalitate a vizat 5 trasaturi: constiinciozitatea; agreabilitatea; deschiderea spre noi experiente; nevroza si extroversiunea. Tinerii casatori au fost rugati sa raporteze daca au facut sex in fiecare zi, si, in cazul in care au facut-o, cat de multumiti au fost de actul respectiv pe o scara de sapte puncte. Cuplurile au facut in medie sex o data la 3-4 zile, in aceasta perioada de doua saptamani.

Mai mult sex = mai multa fericire. Dar totusi excesul nu e bun!

Studiile anterioare au aratat ca barbatii isi doresc sa initieze mai des partidele de sex decat femeile si ca numarul de partide e mai mare cu cat sotiile sunt mai deschise catre experimente. Satisfactia sexuala este insa o alta poveste. In acest caz, personalitatea ambilor parteneri conteaza. Pentru barbati si femei, nivelurile mai ridicate de nevroza au fost legate cu niveluri mai scazute de satisfactie. Deschiderea sotilor pentru sex a fost corelata negativ cu satisfactie, in timp ce pentru sotii a fost fix opusul.

Dar, dupa cum noteaza autorii, acest studiu – care analizeaza 14 de zile pentru cuplurile care sunt, probabil, inca in faza de lunii de miere – n-ar trebui sa fie luat ca fiind o litera de lege dupa care ar trebui sa-ti analizezi si tu relatia. In plus, ar fi de asemenea util daca am obtine date si pentru persoanele care sunt casatorite deja de cativa ani buni sau de cum se comporta diverse cupluri in functie de tara lor de origine.

Nimeni nu stie cu adevarat cat de mult sex aduce fericirea in cuplu sau cat de mult sex ar trebui sa faca partnerii pentru a fi satisfacuti. “Ceea ce pot sa spun este ca, in urma studiului facut de mine cuplurile analizate faceau sex o data la 3-4 zile. Iar atunci cand o echipa de cercetatori a cerut cuplurilor sa dubleze cantitatea de sex, participantii au declarat ca sexul s-a transformat intr-o corvoada pentru participanti – si le-a placut mai putin” a declarat Andrea L. Meltzer, una dintre cercetatorii implicati in acest studiu.

Mai mult sex inseamna sanatate fizica si psihica mai bune pentru tine si partener. Vrei sa te documentezi pe aceasta tema? Citeste un articol din arhiva noastra!

Daca te-a ajutat acest articol, da like paginii noastre de Facebook  sau aboneaza-te la newsletter si o sa gasesti acolo si mai multe astfel de informatii!

Foto: iStockphoto