cuplurile fericite si selfie-urile

Pe masura ce-ti parcurgi feed-ul de Facebook dai peste fel de fel de fotografii siropoase in doi, completate de declaratii pe masura. Insa cuplurile fericite pe retelele de social media nu sunt chiar atat de satisfacute de relatia lor si-n realitate.

Desi multi invidiaza cuplurile fericite pe Facebook noi studii prezentate de site-ul realsimple.com arata ca lucrurile nu stau chiar atat de roz in interiorul lor.  Potrivit unei cercetari publicate in Personality and Social Psychology Bulletin, oamenii tind sa-si faca relatia mai vizibila atunci cand sunt nesiguri de sentimentele partenerului lor.

Cuplurile fericite online si nefericite offline

Facebook-ul nu este in general un reper bun pentru cupluri

Studiul, condus de Lydia Emery de la Universitatea Northwestern, a analizat 108 de cupluri care figurau ca fiind “intr-o relatie” pe Facebook. Unii dintre acestia erau in relatii normale, altii in relatii deschise si cea de-a treia categorie casatoriti. Fiecare individ a tinut un jurnal zilnic, timp de doua saptamani, in care a povestit cum se simtea in relatia lui si cum a interactionat cu Faceebook-ul in perioada respectiva. Programatori instruiti au analizat profilele lor de Facebook, tinand cont de timpul petrecut pe reteaua de socializare si de numarul posturilor din ziua respectiva. Iata ce au descoperit: in zilele cand unul dintre parteneri se simtea nesigur romantic, impartasea mai multe statusuri, fotografii sau mesaje care-i vizau jumatatea.

In timp ce din exterior aceasta manifestare poate transmite ca relatia lor este mai buna ca oricand, cercetatorii au aratat ca lucrurile stau tocmai invers. De fapt, Facebook-ul nu este in general un reper bun pentru a-ti da seama de sentimentele dintr-un cuplu.

In luna august, de exemplu, un studiu finlandez facut de oamenii de stiinta de la Universitatea Aalto a ajuns la concluzia ca in timp ce toata lumea isi doreste sa fie autentica online, profilele de pe retelele de socializare sociale includ adesea componentele false cu scopul de a satisface asteptarile celorlalti si de a-si mentine imaginea impecabila. Un alt studiu din acest an facut de cei de la Albright College a aratat ca in unele cupluri se foloseste Facebook-ul pentru a monitoriza activitatile partenerilor lor.

Deci, dupa ti-ai parcurs feed-ul nu te gandi ca relatia ta are probleme pentru ca nu este atat de vizibila precum a altora. Probabil e mai bine asa…

Citeste si: “Retele de socializare: cat rau poate face tehnologia unui cuplu”!

Foto: Thinkstock