De ce ajungi intr-o relatie toxica.

O relatie toxica se vede cu ochiul liber. De multe ori, poti spune de la inceput ca ai intrat intr-una. Dar esti orbita de “printul fermecator” si te arunci cu capul inainte, fara sa te gandesti la consecinte. Desi instinctul e bun in multe cazuri, uneori e bine sa analizezi la rece!

Ce-ar fi ca relatiile sa aiba etichete pe care sa scrie de la inceput ce efecte adverse au? In felul acesta ai fi ferita de orice pericol emotional, pentru ca ai sti sa le eviti. Doar daca ai avea vreun impuls auto-distructiv ai intra intr-o relatie toxica. Insa, cum acest lucru nu este posibil, intram in relatii fara sa stim ce ne asteapta. Unele relatii sunt echilibrate, altele sunt toxice. Chiar daca iti vine greu sa crezi acest lucru, multe dintre relatiile de cuplu sunt toxice.

Idealizarea cauzeaza o relatie toxica

Uneori, semnele unei relatii toxice apar de la inceput. Si, chiar si asa, cu “steagul rosu” la orizont, decizi sa sari cu capul inainte. Potrivit Psychologytoday.com, e posibil ca aceasta alegere sa fie cauzata de un proces psihologic de idealizare.

Idealizarea se refera la dorinte inconstiente sau semi-constiente care apar ca urmare a diferitelor tipuri de presiuni – culturale sau biologice – care influenteaza ideea ta de partener ideal. Psihanalistul Carl Jung a numit aceste idealizari “arhetipuri”, cunoscute mai ales din povesti si modele din folclor. Gandeste-te numai putin la cavalerii in armuri stralucitoare si la printii fermecatori din povesti.

Nu crezi in printul calare pe un cal alb? Atunci de ce astepti barbatul perfect care sa te faca sa te simti ca o printesa? Influentele din povesti, filme si carti iti afecteaza viata mai mult decat crezi. Astfel de imagini pot sa te orbeasca atat de mult incat nu il mai vezi bine pe omul din fata ta. Cand te indragostesti de cineva vezi, de fapt, barbatul pe care vrei sa il vezi, nu il vezi asa cum e el in realitate.

Un exemplu de relatie toxica

In 1940, psihiatrul Hervey Cleckley a tratat intr-o carte a sa problema psihopatului. Cleckley spunea ca psihopatii par normali, dar se comporta nebuneste atunci cand au comportamente auto-distructive.

Un exemplu adus in discutie a fost cel al lui Max si al sotiei lui, care a avut de suferit de pe urma alegerii lui ca sot. Max era un barbat fermecator, volubil, amuzant si cu multe povestiri excentrice, ca urmare a experientelor sale. Dar era, de asemenea, hot, nu intelegea conceptul de loialitate si mintea mult. Max sabota, prin actiunile lui, afacerea pe care o conducea sotia lui. Nu ii era credincios, o mintea, ii fura banii si atragea atentie negativa asupra acestei afaceri. Totusi, femeia a ramas alaturi de Max, fiindu-i loiala, pentru ca vedea in acest barbat acel print fermecator care o scapa de plictiseala.

Cum sa reduci “orbirea” intr-o relatie

“Nu te duce la cumparaturi cand ti-e foame!” e un sfat care se aplica nu numai cand vine vorba de mancare. Altfel spus, nu cauta sa intri intr-o relatie intima cand esti “flamanda” emotional. Daca faci asta, risti sa alegi un barbat care nu este asa cum iti doresti.

Daca dai peste un barbat cu comportament toxic intr-o perioada in care te simti singura vei sfarsi prin a fi prinsa in capcana lui: intr-o relatie toxica. Cel mai bine ar fi ca, dupa ce cunosti un barbat care te atrage, sa il intorci pe toate partile si sa il cunosti inainte de a te implica intr-o relatie.

Intreaba-te ce fel de relatie ai putea avea cu el. O relatie echilibrata sau o relatie toxica? E loial? E de incredere, e bun, e iubitor, e generos? Cauta-i si defectele: superficial, se infurie repede, e prea critic, nu e de incredere? Fa-ti singura o lista de “ingrediente” si decide daca printre lucrurile pe care acest barbat ti le poate oferi sunt vreunele care sa iti faca rau in asa fel incat sa te trezesti, in timp, blocata intr-o relatie toxica.

Nimeni nu e perfect, desigur. Nici tu, nici el. Dar e bine sa fii constienta de caracterul celui cu care intri intr-o relatie si sa iti dai seama de la inceput daca ar putea fi toxic pentru tine sau nu. Relatiile de cuplu pot sa iti ofere satisfactie sau pot fi distructive. Depinde de tine ce alegi.

Acum ca stii de ce esti vulnerabila in fata barbatilor toxici, afla si Ce fel de barbati te pot rani, desi nu ai spune.

FOTO: Guliver

Daca te-a ajutat acest articol, da like paginii noastre de Facebook sau aboneaza-te la newsletter si o sa gasesti acolo si mai multe astfel de informatii!