Libidoul scazut la femei

Atunci cand nu (mai) ai sentimente pentru jumatatea ta, e de la sine inteles ca nu iti doresti sa faci sex prea des. Si totusi, in anumite situatii, libidoul scazut la femei se manifesta chiar si cand iti iubesti partenerul. Ce e de facut ca lipsa dorintei sexuale sa nu-ti afecteze relatia? Un sexolog iti raspunde!

Valentin Pescaru, psiholog, psihoterapeut si sexolog (www.sexologultau.net) iti spune din ce cauza apare libidoul scazut la femei si cum sa procedezi pentru a avea parte de momente pasionale in dormitor.

Ce cauze are libidoul scazut la femei?

„Libidoul scazut la femei este una dintre problemele sexuale des aparute in epoca moderna. Cauzele sunt multiple, strans legate de responsabilitatile crescute, de eforturile sustinute in gospodarie si familie, de cerintele profesionale. De asemenea, stresul si oboseala acumulate isi spun cuvantul.

Este important sa se inteleaga doua aspecte extrem de importante legate de libidoul (dorinta sexuala) la femei. Primul ar fi ca dorinta sexuala se alimenteaza, se pastreaza in relatie, prin gesturi si actiuni. Dorinta sexuala nu este un dat, nu este de la sine inteleasa si, daca nu se ingrijeste, tinde sa se stinga. Dorinta sexuala nu este un dat, nu este de la sine inteleasa si, daca nu se ingrijeste, tinde sa se stinga. Iesitul in oras cu partenerul, umorul, flirtul nevinovat, mesajele care incita, surprizele care condimenteaza viata sexuala si care pastreaza noutatea in cuplu pastreaza aprinsa dorinta sexuala. «Celalalt» ramane intotdeauna putin «necunoscut», putin «altfel», si asta atrage.

In al doilea rand, dorinta sexuala apare pe o anume stare generala de relaxare, calm, liniste, stabilitate si… odihna. Supararea indelungata, tristetea, furia, grijile, teama, responsabilitatile excesive si oboseala duc la scaderea dorintei sexuale. Certurile si relatiile nepotrivite, in care exista multe neintelegeri, scad dorinta sexuala.“

Lipsa dorintei sexuale poate fi influentata de prezenta unor boli?

„Tratamentele medicamentoase, printre care antidepresivele sau anxioliticele, dar si anticonceptionalele scad dorinta sexuala. Acest lucru e valabil si in caz de anumite conditii medicale, cum ar fi bolile psihice, bolile cronice grave, bolile neurologice, diabetul sau obezitatea.

Exista si alti factori care scad dorinta sexuala, care tin de partea emotional-afectiva: femeile au nevoie sa se simta in siguranta cu partenerul, sa simta atentia si grija acestuia, sa se simta iubite si admirate, indiferent de situatii si conditii.“

Ce solutii exista?

„Exista si relatii in care lipsa de atentie generala, in special in viata intima, experientele sexuale nefericite sau care au produs suferinta sau sarcini nedorite scad dorinta sexuala.
Dupa cum spuneam, dorinta sexuala nu este un dat, depinde de la femeie la femeie. Este important ca femeia care simte aceste lucruri sa incerce sa le discute cu partenerul, sa identifice impreuna cauzele si, pe cat ii sta in putere, sa le gaseasca rezolvare.

Atunci cand partenerii nu pot gasi solutiile la aceasta situatie, terapia sexuala devine o cale. Aceasta pune la dispozitie o multime de solutii, in functie de circumstante.

Mai mult decat atat, problema scaderii dorintei sexuale se intalneste la fel de des si la barbati, contrar opiniei populare, astfel incat ea nu trebuie vazuta ca fiind specifica femeii ci… fintei umane, asa ca trebuie abordata ca atare.

Citeste si: Libidoul femeilor naste certuri intre stat si feministe

Foto: Guliver