De ce despartirile sunt foarte dureroase pentru unele persoane

Nimic nu este simplu atunci cand vine vorba de iubire si relatii. Unele persoane iubesc mai mult si sufera dupa orice despartire, in timp ce altele iubesc mai putin si au puterea sa uite destul de usor de trecut, scrie psychologytoday.com. Daca te intrebi de ce despartirile sunt foarte dureroase, poate ca ar fi bine sa analizezi modul in care ai tendinta sa relationezi cu alte persoane. 

Daca faci o analiza scurta, iti va fi destul de usor sa iti dai seama de ce despartirile sunt foarte dureroase pentru unele persoane, in timp ce altele trec foarte usor mai departe. Totul tine de timpul petrecut intr-o relatie, dar si de sentimentele investite.

De ce despartirile sunt foarte dureroase pentru unele persoane

Din punct de vedere neurobiologic, dragostea este similara unei dependente. In momentul in care te indragostesti creierul tau are o stare de bine, corpul tau secreta dopamina, adrenalina si foarte multi hormoni care te fac sa fii fericita, cum ar fi oxitocina. Toate aceste substante pe care le secreta creierul te fac sa stai treaza ore in sir, sa te gandesti constant la persoana iubita si sa traiesti foarte multe sentimente pe care nu le poti explica. Cu toate acestea, pe masura ce relatia evolueaza, creierul tau nu mai secreta toate acele substante, ceea ce inseamna ca relatia va reveni la “normal”.

De ce despartirile sunt dureroase?

Psihologii sunt de parere ca, in momentul in care te desparti de iubitul tau, creierul tau va produce din nou toate acele substante tocmai din dorinta de a simti iar sentimentele de la inceputul relatiei. Nevoia de afectiune si dragoste vor fi mai puternice dupa despartire si din aceasta cauza si durerea va fi mai mare. Daca tu nu primesti afectiunea si dragostea pentru care creierul tau produce toate acele substante, nu se mai poate vorbi despre o “recompensa”, lucru care te poate face sa cazi in depresie.

Oamenii sunt fiinte afective; din acest motiv o despartire poate fi destul de dureroasa. Cu toate acestea, oamenii de stiinta nu au reusit sa descopere de ce unele persoane sufera mai mult dupa o despartire decat altele. Mai mult decat atat, foarte multe persoane cred ca pot avea o singura iubire adevarata in viata, iar o despartire le poate da peste cap sistemul de valori si le poate face sa creada ca nu vor mai trai niciodata anumite sentimente. De fapt, daca intr-adevar ar exista o singura iubire adevarata, atunci nimeni nu s-ar mai desparti. Mai mult, daca crezi ca exista iubire adevarata, atunci relatia din care tocmai ai iesit nu ar fi trebuit sa se destrame. Psihologii sunt de parere ca sunt foarte multe intrebari pe care o persoana poate sa si le puna, insa totul se rezuma la modul in care percepe fiecare persoana experientele sale de viata.

Daca vrei sa stii de ce despartirile sunt foarte dureroase pentru unele persoane, este important sa analizezi si tipul de atasament pe care fiecare persoana l-a dezvoltat. De exemplu, se poate vorbi despre un atasament similar cu starea de anxietate, ceea ce inseamna ca exista o depedenta mai mare fata de persoana iubita, iar o despartire nu este deloc usoara. Totodata, exista persoane care nu se ataseaza atat de mult, ceea ce inseamna ca le este mai usor sa cunoasca oameni noi, sa treaca mai departe sau sa isi faca o noua relatie. Nu in ultimul rand, se poate vorbi si despre persoanele care considera ca au lasat lucrurile nerezolvate, iar durerea este mult mai mare in cazul lor. De exemplu, daca au existat discutii despre casatorie sau copii, insa aceste planuri nu au fost duse la final, durerea va fi mai mare si va exista o nevoie constanta de a duce la bun final acele planuri.

Iata si un articol cu 5 filme de vazut dupa o despartire!

Daca ti-a placut acest articol, da like pe pagina noastra de Facebook sau aboneaza-te la newsletter si o sa gasesti acolo si mai multe astfel de informatii!

Foto: Guliver