Cinci cauze care distrug o relatie

O relatie unde apar frustrari, perioade lungi de tacere sau de nepasare este sortita esecului.

Siguranta si increderea merg mana in mana pentru reusita unei relatii. Siguranta este cea care pune bazele increderii intr-o relatie, iar, in timp, increderea, la randul ei, consolideaza sentimentul de siguranta. Daca le ai pe amandoua, inseamna ca te poti bucura pe deplin de relatia ta.

Pentru ca tu nu te temi sa-i spui partenerului ce gandesti sau ce te deranjeaza. De, fapt, asta inseamna intimitate maxima.

Insa, fara vreuna din cele doua pietre de temelie, ajungi sa te inchizi in tine, sa simti ca pasesti pe coji de oua si, in cele din urma, sa aduni multa frustrare.

Dar chiar si in relatiile solide increderea si siguranta pot fi foarte fragile, spune psihologul Bob Taibbi, care are peste 40 de ani de experienta clinica in domeniu.

Chiar si in aceste relatii considerate perfecte se strecoara indoiala, teama ca celalalt insala… si astfel se ajunge la discutii pline de venin, la cearta si, de ce nu, chiar la despartire.

Incidente ca acestea apar in mod frecvent si sunt devastatoare pentru cuplu. Psihologul subliniaza care sunt cele mai frecvente dintre ele si cum sa le faci fata.

1. Critica intr-o relatie

Toate afirmatiile care incep cu “Ar fi trebui sa…” sunt nocive pentru relatie. Este vorba despre a scoate in evidenta ca s-a facut ceva gresit, chiar daca intentia si efortul au fost laudabile. Este ca si cum unul dintre parinti sau un alt inchizitor ar arata cu degetul spre tine pentru a scoate in evidenta doar lucrurile negative in ceea ce te priveste.

Cum sa faci sa nu para totul o drama? In primul rand priveste-ti partenerul in ochi si fa-l sa inteleaga ca nu ai vrut sa acuzi, ci doar sa ajuti spunand ce era de facut.

2. Furia

Odata critica escaladata, emotiile si sentimentele se transforma foarte usor in furie. Este momentul in care nu mai simti nici un pic de siguranta si nu vrei decat sa “supravietuiesti” relatiei.

Incearca sa iti stapanesti pornirile extreme de dragul partenerului si al relatiei voastre.

3. Sa tii totul sub control in relatie

Pare ca suna a critica, dar, in realitate, este vorba despre nevoia de a controla totul in jurul tau. Asa ca, daca incepi cu: “Uite ce spun eu. De ce nu faci cum spun eu? Eu spun sa… “, nu mai este vorba despre un sfat care ti s-a cerut, ci despre impunerea unui punct de vedere. Partenerul tau ajunge astfel sa se simta controlat, manipulat, iar asta nu este bine pentru relatia voastra.

Incearca sa te pui in locul celuilalt si vezi cum te-ai simti in acelasi context. Exercitiul acesta iti va permite sa inclini mai mult spre compasiune decat spre resentiment.

4. Lipsa de apreciere

Nici nu stii ce va prefera: sa ii critici cina sofisticata pe care a pregatit-o pentru voi sau sa ignori gestul cu desavarsire. In cazul in care lasi ca eforturile partenerului sa treaca neobservate sau le cadorisesti cu un sec “Nu a fost rau!”, nu faci decat sa ii inoculezi acestuia un sentiment de nesiguranta, de inutilitate care va duce la lipsa de motivare pe viitor.

Incearca sa fii mai comunicativa, apreciaza-l si da-i incredere, iar daca nu ti-a placut ce a gatit, nu fi critica, ci propune-i pentru data viitoare varianta ta de meniu.

5. Neglijarea in relatie

Este, probabil, cea mai rea dintre greselile din cuplu. Se intreaba mereu daca observi si nu vrei sa arati sau pur si simplu este invizibil pentru tine. Se loveste de un perete mai solid decat dezaprobarea sau furia, pentru ca neglijarea intr-o relatie este sinonima cu “nu imi pasa de tine”, fapt ce spulbera nu doar orice urma de siguranta, dar si de incredere.

Incearca sa fii empatica, sa observi, sa-i arati ca vezi ce se intampla in jurul lui si ca iti pasa. Incearca sa deschizi ochii mai mult, astfel incat sa cuprinzi si orizontul lui.

Citeste si: Semne care iti arata ca esti intr-o relatie esuata