de ce raman impreuna cuplurile nefericite

De ce raman impreuna cuplurile nefericite? Unii psihologi spun ca satisfactia din prezent e importanta, altii – ca, atat timp cat speri intr-un viitor mai bun, vei lupta pentru relatie.

Pentru multi dintre noi, casatoria este o experienta care completeaza existenta. Totusi, cu totii stim cupluri care sunt profund nesatisfacute in casniciile lor, dar raman impreuna in continuare. De ce raman impreuna cuplurile nefericite? Exista o multime de motive pentru care partenerii nu pun capat relatiei, ca sa mearga mai departe pe drumuri separate. Dar psihologii inca incearca sa afle de ce raman impreuna cuplurile nefericite si de ce doar unele se despart.

De ce raman impreuna cuplurile nefericite? O teorie

Stiinta relatiilor de cuplu se bazeaza pe teoria interdependentei, dezvoltata de psihologii Harold Kelley si John Thibaut, in urma cu o jumatate de secol, noteaza Psychologytoday.com. Potrivit teoriei interdependentei, fiecare partener evalueaza satisfactia pe care o are prin intermediul relatiei, analizand “costurile” si beneficiile. Atat timp cat beneficiile sunt mai mari decat “costurile”, acel partener se declara multumit de relatia de cuplu. Atunci cand beneficiile sunt mai mici decat eforturile depuse, atitudinea fata de relatie devine ostila.

Satisfactia intr-o relatie duce la angajament, potrivit teoriei interdependentei. Partenerii isi asuma relatia de cuplu in anumite conditii: dupa ce au investit deja in ea, conferindu-i valoare, daca nu gasesc alternative mai bune (un partener mai “avantajos”) sau daca sunt satisfacuti, momentan, de relatia respectiva.

Ce mai conteaza intr-o relatie in ziua de azi

Studii recente subliniaza insa rolul standardelor personale, dincolo de perceptia avantajelor intr-o relatie. Astfel, in Europa de azi, vrem ca partenerii nostri sa ne fie suflete pereche, adaptate nevoilor noastre. Vrem ca iubitul sa ne fie amant si cel mai bun prieten in acelasi timp.

Dar nu toate societatile vad casatoria in acest fel. De exemplu, sotiile japoneze spun deseori ca vor ca sotii lor sa fie sanatosi si “in afara casei”. Atat timp cat barbatul aduce bani in casa, femeii nu ii pasa prea mult ce face sotul ei. In schimb, vrea sa traiasca libera, fara ca sotul sa ii stea in cale. Cand casatoriile sunt aranjate de parinti, ele sunt vazute strict ca relatii economice.

Asadar, de ce raman impreuna cuplurile nefericite? Unele – pentru ca standardele lor privind relatiile sunt foarte joase. De exemplu, daca respectul de sine e foarte scazut sau daca ai crescut intr-o familie in care femeia era neglijata, ti se poate parea firesc sa se intample asa si in relatia ta. Alte motive pentru care oamenii raman impreuna sunt copiii (nu concep impartirea copiilor intre doua locuinte) si convingerile religioase.

Care sunt motivele principale de nemultumire

Psihologul Levi Baker a gasit si alte explicatii care arata de ce raman impreuna cuplurile nefericite. Cele mai multe se refera la faptul ca fiecare relatie trece prin momente dificile: schimbari in cariera, imbolnavirea unui membru al familiei sau chiar nasterea unui copil. Toate acestea pot fi o sursa de stres, care va diminua satisfactia cuplului, dar partenerii raman impreuna, ca sa faca fata situatiei.

Acest cercetator spune ca angajamentul nu se bazeaza pe nivelul actual al satisfactiei in relatie, ci pe satisfactia pe care un partener o asteapta pe viitor de la relatia in care se afla. Altfel spus, un partener ramane fidel relatiei atat timp cat crede ca relatia va deveni mai buna in timp. Adica atat timp cat speri intr-un viitor bun sau mai bun, lupti pentru relatia de cuplu, nu o abandonezi.

Daca te gandesti la asteptarile legate de viitor, si nu la satisfactia de moment, devine explicabil de ce raman impreuna cuplurile nefericite. Levi Baker mai spune ca partenerii se despart atunci cand se asteapta ca relatia sa nu se imbunatateasca sau cand considera ca pot gasi o alternativa mai buna, altfel spus, un partener mai bun. Desi, in general, alternativa mai buna inseamna un partener mai bun, exista si situatii in care oamenii se despart, avand ca alternativa “mai buna” singuratatea.

FOTO: Guliver

Citeste si: 6 motive serioase de despartire. Par inofensive, dar iti pot ruina viata.