Traumele din trecut

“Repetam greselile pe care nu le putem repara” – spune un medic psiholog. De ce o femeie s-ar casatori cu cineva care se comporta ca tatal ei agresiv? Acest fenomen ar putea fi numit “constrangerea la repetitie”, este un fenomen care creeaza destul de multa confuzie si care presupune ca o persoana va repeta traumele din trecut in relatiile in care se implica in prezentspun cei de la psychologytoday.com. 

Astfel, persoana care sufera de aceasta constrangere la repetitie va incerca sa atraga in viata sa situatii sau evenimente care seamana cu traumele din trecut. Potrivit psihologilor, persoanele care au avut parte de anumite traume in trecut vor incerca sa creeze situatii care le dea un sentiment asemanator celui trait in trecut. Astfel, aceste persoane au tendinta sa isi faca singure rau, desi nu constientizeaza acest lucru.

De ce traumele din trecut iti afecteaza viata sentimentala

Sigmund Freud a descoperit ca persoanele care povestesc experiente anterioare au tendinta sa creada ca toate acele trairi se vor repeta. Unele persoane sunt destul de previzibile si vor incerca sa creeze la nesfarsit situatii asemanatoare celor pe care le-au trait in trecut. Asadar, tendinta va fi aceea de a crea situatii similare si de a schimba ceea ce urmeaza sa se intample. Acest fenomen este se numeste “dorinta de a reveni la o stare anterioara a lucrurilor”, potrivit lui Sigmund Freud.

Retrairea unor evenimente din trecut inseamna posibilitatea de a detine controlul asupra lor in prezent, chiar daca scenariul este diferit. Persoanele care sufera de aceasta afectiune se vor stradui sa faca totul corect, de la modul in care se imbraca sau vorbesc pana la modul in care reactioneaza in anumite situatii similare. Mai mult, persoanele care retraiesc astfel de situatii se asteapta sa nu fie tratate asa cum se cuvine, sa sufere sau sa aiba parte din nou de evenimente care le afecteaza din punct de vedere emotional.

Constrangerea la repetitie este manifestarea unei traume din trecut si creeaza falsa impresie ca situatia prezenta se afla sub control. Astfel, unele persoane vor incerca sa reactioneze intr-un mod diferit, sa faca unele schimbari sau sa isi induca o stare pozitiva. Cu toate acestea, schimbarea, chiar si atunci cand pare sanatoasa, se simte ca si cum ar fi ceva strain si infricosator.

Dependenta de trauma

Traumele din trecut creeaza dependenta si foarte multe persoane raman prinse in evenimentele trecute. Retraiesc la nesfarsit anumite stari si sentimente si nu sunt capabile sa traiasca noi experiente. Ele dezvolta o obsesie pentru ceea ce s-a intamplat si nu mai sunt capabile sa asimileze experientele ulterioare, ceea ce inseamna ca si dezvoltarea lor emotionala sau maturitatea s-a oprit intr-un anumit punct (de obicei atunci cand a avut loc trauma).

Ceea ce face ca totul sa fie mai rau, este faptul ca persoanele care sufera din cauza traumelor din trecut retraiesc totul iar si iar, ajungand astfel sa dezvolte o fixatie pentru acele stari.

Tratament

“De fiecare data cand esti tentata sa reactionezi in acelasi mod in care ai reactionat si in trecut, intreaba-te daca vrei sa fii un prizonier al trecutului sau un pioner al viitorului”, Deepak Chopra.

Daca te afli in situatia in care traumele din trecut iti afecteaza viata sentimentala, trebuie sa stii ca nivelul de trauma pe care l-ai experimentat influenteaza cursul si ritmul tratamentului. Obtinerea controlului asupra vietii este obiectivul principal al tratamentului. Sedintele la psiholog te pot ajuta sa dezvolti o relatie terapeutica in care te vei simti in siguranta si in care vei putea explora realitatile experientelor din trecut si efectele lor. O astfel de metoda de terapie te ajuta sa dezvolti un atasament care va actiona impotriva izolarii sociale si a modelelor repetitive de comportament. Este important sa urmezi indicatiile si sfaturile medicului psiholog.

Iata un alte articol care te-ar putea interesa: Visul frumos s-a terminat. Ce sa nu faci dupa despartire!

Daca ti-a placut acest articol, da-ne un like pe pagina noastra de Facebook si vei afla si mai multe informatii interesante!

Foto: Guliver