dependenta in dragoste

Dependenta in dragoste e de doua feluri. Daca pe una dintre ele mai mult ca sigur ca ai trait-o, cea de-a doua e destul de nociva si e bine sa te feresti de ea!

Esti destul de sigura ca esti indragostita? Dar oare poti sti asta cu adevarat? Cum te simti? Cand esti cu el nu te poti abtine sa zambesti incontinuu, iar cand nu e langa tine iti verifici telefonul non-stop, ca sa vezi daca ti-a scris sau te-a sunat? Sa nu mai vorbim despre golul din stomac pe care il ai atunci cand vezi ca nu ai primit niciun mesaj de la el…

Asa stii tu ca e atunci cand te indragostesti. Dar nu esti oare si dependenta in dragoste, iar el e “drogul” tau? De aceea esti in extaz cand iti acorda atentie si la pamant cand te ignora.

Ce spune stiinta despre dependenta de partener

Potrivit Elitedaily.com, mai multe studii din trecut au demonstrat asemanarile neurologice dintre a fi indragostit si a fi dependent de droguri. Insa un studiu nou, realizat de cercetatori de la Centrul de Neuroetica de la Universitatea Oxford, a analizat mai amanuntit dependenta in dragoste si ce face ea cu creierul nostru.

Anders Sandberg, unul dintre autorii studiului, spune ca, uneori, dragostea obisnuita depasteste o limita si se indreapta catre ceva asemanator dependentei. Probabil ca acest lucru se intampla cand iti dai seama ca nu vrei sa fii indragostita, dar nu te poti abtine. Iar acest lucru poate avea efecte neplacute, precum abuzul.

De cate feluri e dependenta in dragoste

Cercetatorii au analizat 64 de studii despre adictie si dragoste, publicate intre anii 1956 si 2016. Astfel, ei au aflat ca exista doua tipuri de dependenta in dragoste: “ingusta” sau “larga”.

Dependenta in dragoste ingusta sau restransa e cea pe care, in general, o asociem cu comportamentul adictiv negativ. Aici apar formele cele mai nocive de exprimare a dragostei. E o forma extrema a dragostei, cu suisuri si coborasuri semnificative.

Dependenta in dragoste larga sau ampla este, de obicei, asociata cu dragostea “normala”. Cand ai o vedere larga, dependenta e ca o pofta sau o dorinta mai usor de gestionat. Ceea ce inseamna ca poti sa iti controlezi mai usor nevoia de prezenta partenerului. Cand insa lipsa lui se prelungeste, devine mai greu sa o ignori.

Desi alti cercetatori nu considera acest al doilea tip de dependenta in dragoste ca fiind cu adevarat adictie, Brian Earp, autorul principal al acestui studiu, considera ca, totusi, ea poate deveni adictie cand poftele sau dorintele depasesc alte interese ale noastre.

Simplu spus, cand nimic nu iti aduce o bucurie la fel de mare ca a-ti petrece timpul cu iubitul, poti lua in calcul ca esti dependenta de el.

FOTO: Guliver

Citeste si: Dependenta emotionala: cum te poti elibera de cel pe care crezi ca il iubesti.