despartirea si problemele de sanatate

Despartirea era data, pana nu demult, drept unul dintre principalele motive de imbolnavire. Cercetatorii vin cu informatii proaspete, care contrazic tot ce stiam pana acum.

Un nou studiu amplu contrazice tot ce stiam despre divort: concluzia e ca o despartire nu e chiar asa de rea pe cat pare.

Ne schimbam in mod constant perceptia despre relatii, despre ce ne dorim de la de ele si cum ne angajam intr-o legatura afectiva de lunga durata pentru beneficiu reciproc.

Barbatii, dar mai ales femeile, tind sa accepte doar acele relatii pe care le caracterizeaza drept pozitive, pline de sens si sanatoase, chiar daca asta inseamna sa se abata de la norma traditionala.

Un nou studiu, citat de Psychology Today, evidentiaza cum aceste relatii, dar mai ales despartirea, ii afecteaza pe cei implicati si mai ales in ce masura.

Despartirea in lumina studiilor anterioare

Studiile anterioare au aratat ca persoanele divortate sau cuplurile necasatorite sunt mai putin sanatoase decat cele casatorite. Insa un studiu recent, condus de o chipa de cercetatori londonezi, demonstreaza contrariul.

Rezultatele cercetarii, publicate in American Journal of Public Health, au aratat ca persoanele care au divortat si s-au recasatorit sunt la fel de predispuse, ca acelea care nu au divortat niciodata, la afectiuni cardiovasculare sau respiratorii in jurul varstei de 50 de ani.

Studiul, spun realizatorii lui, are un impact semnificativ pentru generatiile tinere, in conditiile in care din ce in ce mai multi sunt aceia care prefera relatiile neconventionale si aleg ca optiune imediata divortul.

“Cercetare noastra demonstreaza ca persoanele care s-au nascut la finalul anilor 50 si au trait in concubinaj, nu s-au casatorit niciodata sau nu au trecut prin experienta divortului ori a despartirii, au aproximativ aceeasi stare de sanatate, la 50 de ani, cu aceia care sunt casatoriti”, sustine George Pliubidis, coordonatorul studiului.

Dimpotriva, s-a observat ca aceia care in jurul varstei de 30 de ani au divortat si nu s-au recasatorit sau au trait cu un partener, au semnalat o sanatate mai subreda in jurul varstei de 50 de ani.

In realitate, desi cuplurile care s-au casatorit pe la varsta de 20 – 30 de ani si nu au divortat au semnalat cea mai buna stare de sanatate, standarde asemanatoare au putut fi observate si in cazul cuplurilor necasatorite.

Astfel, tipul de relatie si existenta ei a fost pusa in umbra de recenta descoperire potrivit careia barbatii si femeile care nu au fost casatoriti vreodata si care nu au avut relatii stabile au o mai proasta stare de sanatate.

Foto: Guliver