dorinte sexuale diferite

Exista chimie intre voi doi si vrei sa traiesti cele mai frumoase momente in asternuturi alaturi de iubitul tau, dar aveti dorinte sexuale diferite, iar acest lucru te sperie. Un sexolog iti spune ce solutii exista astfel incat sa ai parte de experiente minunate in clipele de intimitate.

Relatiile de cuplu nu sunt perfecte, de aceea compromisul este un atribut al vietii in doi. El este de mare ajutor daca aveti dorinte sexuale diferite. Cu toate acestea, nu trebuie sa ajungi sa lasi mereu de la tine ca sa iti vezi partenerul fericit si sa nu mai simti deloc placere in dormitor. Valentin Pescaru, psiholog, psihoterapeut si sexolog, www.sexologultau.net, iti spune cum sa armonizati lucrurile astfel incat sa ajungeti amandoi la orgasm.

E normal ca partenerii sa aiba dorinte sexuale diferite?

„Atunci cand discutam despre potrivirea sexuala, multi oameni se gandesc doar la partea fizica, in mod special la dimensiunea organelor genitale. Nu se discuta si despre potrivirea nevoilor si dorintelor sexuale.

Exista mai multe perspective de abordare a discutiei. Dorinta sexuala este un dat biologic si difera de la persoana la persoana. Cu alte cuvinte, oamenii isi doresc sa faca sex mai des sau mai rar, in functie de felul in care au fost alcatuiti biologic. La asta se adauga si alte elemente care influenteaza dorinta sexuala: stilul de viata, alimentatia, stresul.

Dorinta sexuala nu inseamna doar nevoia de a face sex pur si simplu, cu o frecventa sau durata mai mica sau mai mare. Ea inseamna si curiozitate, deschidere catre descoperire si incercare. De aceea exista preludiu, fantezii sexuale, jucarii sexuale.
Omul a gasit in sex mai mult decat perpetuarea speciei; a gasit placere, bucurie si implinire, emotii si stari deosebite, o modalitate de a cunoaste si a se apropia de semeni. Desigur, ceea ce place cuiva, inclusiv in viata intima, nu este necesar si obligatoriu sa placa si altcuiva.“

Ce solutii exista?

„Dorintele si fanteziile sexuale se discuta si ele, astfel incat partenerii sa nu ajunga in situatii neplacute. Nu este nevoie ca discutiile sa fie purtate direct, de tipul: „auzi, tie iti place sa faci sex oral ?”. O varianta mai potrivita sunt discutiile „impersonale”: „ce parere ai despre cei care practica sexul oral ?”. Vizionarea unui film care contine fantezia preferata de unul dintre parteneri poate fi un prilej de a afla parerea celuilalt, atat din reactiile observate, cat si din discutiile asupra filmului.

Exista limite ale fiecaruia, peste care destule persoane nu sunt dispuse sa treaca. Este de preferat ca aceste limite sa fie respectate, incalcarea lor putand duce la efecte dintre cele mai neplacute: jena, scarba si, in final, refuzul intimitatii.
In viata sexuala, comunicarea, discutiile cat mai deschise joaca un rol important.

Partenerii trebuie sa vorbeasca despre ceea ce simt si ceea ce isi doresc, altfel celalalt nu are cum sa afle sau sa ghiceasca. Atunci cand se vorbeste in cuplu despre dorintele sexuale nu trebuie sa se faca comparatii cu alti parteneri sau aventuri anterioare. Acestea nu sunt de natura sa rezolve situatia ci, dimpotriva, sa o complice, de multe ori iremediabil.“

Foto: Guliver

Citeste si: Intrebari frecvente la sexolog. De la agonie la… orgasm