Dragostea la distanta. Cum faci o astfel de relatie sa functioneze.

Dragostea la distanta e o provocare, dar poate sa functioneze la fel de bine ca in relatiile in care partenerii locuiesc aproape unul de altul. Daca respecti cateva strategii de comunicare, poti fi foarte satisfacuta intr-o astfel de relatie.

Dragostea la distanta poate sa prospere sau macar sa supravietuiasca, atunci cand cei doi se afla in locuri geografice diferite? Nu e deloc neobisnuit pentru tineri sa treaca prin relatii la distanta. Studentii si proaspetii absolventi, care au scopuri profesionale care pot fi atinse doar in anumite orase, se confrunta frecvent cu dragostea la distanta.

In unele cazuri, partenerii de cuplu trec de la a se vedea zilnic, la a se vedea lunar sau la distanta de cateva luni – ceea ce este o provocare cu serioase consecinte asupra vietilor lor de zi cu zi. FaceTime, Skype si alte aplicatii pot ajuta, dar nu rezolva toate aspectele legate de problema distantei.

Un studiu realizat recent pe un esantion de peste 1.000 de barbati si femei aflati in relatii la distanta a incercat sa identifice caracteristicile care pot duce la relatii sanatoase si fericite, chiar si la distanta, scrie Psychologytoday.com.

Cum se mentine dragostea la distanta

Asadar, cercetatorii au vrut sa afle cum functioneaza dragostea la distanta, ca sa dureze. Care sunt factorii care influenteaza partile cele mai importante dintr-o relatie, ca angajamentul, intimitatea si buna comunicare? Iata care sunt elementele care duc la o relatie la distanta satisfacatoare:

Stres psihologic scazut

Persoanele mai putin anxioase si mai putin depresive raporteaza o mai mare intimitate in relatiile lor la distanta, precum si o mai buna comunicare, asumare, satisfactie sexuala si legata de relatie in sine. Asadar, fa ce poti ca sa reduci stresul si tensiunea la nivel individual, pentru ca o astfel de alinare poate imbunatati relatia.

Distanta

Dragostea la distanta nu e la fel pentru toata lumea. Unii sunt in aceeasi tara, in alte orase, iar altii sunt in tari diferite. Surprinzator, cu cat distanta dintre partenerii aflati in astfel de relatii e mai mare, cu atat acestia sunt mai multumiti de intimitatea, comunicarea si sexualitatea relatiei lor.

Dragostea la distanta se mentine cu vizite frecvente – asociate cu o satisfactie sexuala crescuta, fara a te concentra prea mult pe numarul de kilometri dintre voi.

Mai multa siguranta in relatie

Cat de multa incredere ai in partenerul tau si in viitorul relatiei voastre? Cu cat aveti mai multe incredere, cu atat intimitatea si comunicarea sunt mai satisfacatoare.

Sentimentul de stabilitate din relatie se poate crea daca discutati si va faceti planuri de viitor. Cand cuplurile se vad ca fiind echipe care lucreaza impreuna de la distanta, avand aceleasi scopuri in minte, simt ca au o temelie mai solida si o certitudine despre viitor.

Atitudinea pozitiva fata de dragostea la distanta

Oamenii care cred ca relatiile la distanta pot fi satisfacatoare au raportat ca propriile relatii au fost mai satisfacatoare, din toate punctele de vedere, comparativ cu cei care nu credeau ca o relatie la distanta poate sa functioneze.

Ce sa faci ca sa ai o atitudine mai pozitiva? Vorbiti deschis despre ce inseamna o relatie la distanta si lamuriti orice neintelegere. Credinta in relatiila la distanta poate deveni, pentru voi, un fel de profetie unificatoare.

Cei mai multi oameni au impresia ca dragostea la distanta e mai putin satisfacatoare si ca are sanse mici de supravietuire, dar studiul acesta spune contrariul. Partenerii aflati in relatii la distanta s-au declarant la fel de satisfacuti de relatia si de sexualitatea lor ca cei care sunt foarte apropiati geografic unii de altii. Distanta nu este o provocare de neinvins.

FOTO: Guliver

Citeste si: Ce beneficii pentru cuplu are o relatie la distanta.