Daca esti o fata buna e posibil sa iti sabotezi relatia

Relatiile sunt destul de complicate in ziua de azi si sa joci zi de zi rolul de fata buna, care se straduieste mereu sa nu supere pe nimeni, nu iti poate aduce nimic bun. Iti poate afecta atat sanatatea psihica, cat si viata de cuplu. Potrivit unui nou studiu facut de o echipa de cercetatori de la Universitatea Binghamton, reactiile pozitive fortate iti pot sabota relatia.

Explicatia? Sa fii o fata buna poate fi destul de stresant, pentru ca te gandesti constant ce este corect, ce trebuie si ce se asteapta de la tine sa faci in relatia de cuplu. Cei care au realizat studiul au intrebat 65 de cupluri casatorite care sunt cei mai mari factori de stres din exteriorul relatiei (cum ar fi serviciul, situatia financiara sau alte probleme). Inainte si dupa aceste intrebari, cercetatorii au prelevat probe de saliva de la participantii la studiu pentru a determina nivelul de stres.

Nivelul de stres este determinat de nivelul de cortizol din organism – hormonul responsabil cu starea de bine.

Daca esti o fata buna e posibil sa iti sabotezi relatia

Potrivit observatiilor, sotiile care au incercat sa ofere raspunsuri corecte si care au incercat sa fie perfecte din toate punctele de vedere au prezentat un nivel destul de ridicat de cortizol in organism si nu au avut o stare foarte buna. Efortul de a fi “perfecta” este un factor de stres, lucru observat si in cadrul studiului. In schimb, in momentul in care raspunsurile femeilor au fost negative si sincere, nivelul de cortizol a fost mai scazut si acestea au fost mai putin stresate.

“Ceea ce am observat este ca nivelul de cortizol a fost afectat doar la femei, nu si la barbati”, a declarat o studenta care analiza rezultatele studiului pentru realizarea unei teze.

Practic, cand femeile isi exprima deschis sentimentele, vorbesc despre ceea ce le afecteaza sau sunt intrebate despre starea lor reala, nu despre cea pe care o mimeaza, se simt mai bine.

Sa fii o fata buna, care nu riposteaza niciodata si face ceea ce vrea partenerul ei, chiar daca nu e pe placul ei este foarte stresant si iti poate afecta stima de sine, potrivit cercetatorilor. Este important sa fii sincera fata de tine insati, dar si fata de partener. Sa iti ascunzi sentimentele sau sa fii mereu dupa cum iti cere iubitul iti provoaca mai mult stres si iti afecteaza dispozitia.

Desi comportamentul si reactiile pozitive sunt recomandate in cadrul sesiunilor de terapie pentru cuplu, acestea pot fi un factor de stres in relatie. Nicole Cameron, profesor asistent la Universitatea Binghamton, spune ca “suportul moral este uneori mai daunator intr-o relatie. Sunt momente in care este bine sa fii atent si sa asculti, dar nu sa si aprobi cu orice pret.” Tot Cameron sustine ca terapia nu este mereu benefica pentru cupluri, iar unele dintre ele ajung sa se simta mai rau decat in momentul in care au cerut consultare.

Nivelul de stres poate fi observat in timpul conversatiilor, iar cele mai multe gesturi si reactii indica cum reactioneaza fiecare persoana la subiectele abordate.

Stresul nu este deloc sexy si nici benefic intr-o relatie, asa ca este bine sa vorbesti despre ceea ce te afecteaza si sa nu incerci mereu sa fii o fata buna.

Citeste si: De ce onestitatea este buna in cuplu. Chiar si atunci cand adevarul doare!

Foto: Guliver