frumusetea pentru o relatie fericita

Atractia fizica este unul dintre criteriile dupa care iti alegi un partener. Dar este ea primordiala cand vine vorba de satisfactia pe care o ai intr-o relatie? Nu este important sa fii fotomodel, pentru ca frumusetea sta in felul in care iubitul tau te priveste.

Frumusetea ta sau a partenerului tau nu conteaza mai putin decat iti imaginezi pentru succesul relatiei. Cel putin, aceasta este concluzia unui studiu care a analizat relatiile de cuplu, noteaza psychologytoday.com.

Psihologul Lucy Hunt a analizat 167 de cupluri, casatorite sau nu. Ea a cerut fiecarui partener sa aprecieze nivelul de satisfactie pe care il are in relatia de cuplu. De asemenea, a analizat cat de atractiv este fiecare dintre participantii la studiu, cu ajutorul unui grup de studenti, folosind criterii obiective.

Rezultatul a aratat ca atractia nu are legatura cu satisfactia. Cuplurile in care unul dintre parteneri era mai atragator decat celalalt aveau acelasi nivel de satisfactie ca cele in care ambii parteneri erau atragatori.

Frumusetea se afla in ochii privitorului

Asadar, ar trebui sa ignoram instinctul superficial legat de atractia fizica atunci cand ne intalnim cu cineva? Nu neaparat. Lucy Hunt atrage atentia ca nu trebuie sa tragi repede concluzia ca atractia fizica nu e importanta atunci cand iti alegi un partener. “Atractia fizica in sine ramane una dintre cele mai consistente si puternice dorinte in ceea ce priveste un posibil partener”, spune psihologul. Si, daca criteriile obiective de atractie nu conteaza atat de mult, tine cont ca frumusetea se afla in ochii privitorului.

“Perceptia asupra a cat de atragator este partenerul se poate schimba in timp. Daca la inceput l-ai plasat undeva la nivelul 5 din 10, partenerul tau poate ajunge, in timp, la nivelul 8”, mai spune Hunt. Cu alte cuvinte, atractia fizica este importanta, dar perceptia ta (sau a lui) asupra atractiei se poate schimba, ajungand sa creasca odata ce partenerii se cunosc mai bine, in timp.

Frumusetea nu este totul

Hunt a aratat, de asemenea, ca daca ambii parteneri sunt la fel de atragatori, acest lucru nu conteaza prea mult intr-o relatie. Ea recunoaste ca acest studiu nu este suficient de relevant si ca trebuie facute mai multe cercetari pornind de la acest subiect. Totusi, lectia este, fara indoiala, una pozitiva: frumusetea nu este totul. O multime de alte calitati – inteligenta, fidelitatea, creativitatea – fac relatia sa functioneze si nu numai atat, sa fie una fericita.

“Chiar daca o persoana alege un partener care este relativ neatragator, dupa criterii obiective, e posibil ca acel partener sa aiba multe alte calitati dorite”, spune Hunt.

Rezultatele studiului sunt incurajatoare, daca esti in cautarea unei relatii. Scopul tau nu trebuie sa fie sa fii atragatoare cu orice chip, la prima vedere, ci sa fii atragatoare in ochii unui anumit barbat, care te place si pentru alte calitati.

Citeste si 4 lucruri pe care orice barbat le vrea intr-o relatie.

Foto: stocksnap.io