evita 5 greseli ce iti pot distruge relatia pentru un cuplu sanatos si fericit

In ultimul timp, am fost martora la despartirile a catorva prietene de iubitii lor, asa ca poate voi fi mai atenta la ce spune psihologul despre viata de cuplu si voi evita cele 5 greseli ce iti pot distruge relatia.

Okay, ele – prietenele mele – merg mai departe cu ajutorul multor sticle de vin, filme romantice, cupe de inghetata si sesiuni de barfa in pijamale. Dar in ceea ce ma priveste, am inceput sa-mi pun tot mai multe intrebari legate de viata perfecta de cuplu. Si am inceput sa caut mai des ce spune psihologul despre viata de cuplu. Iata, deci, cele 5 greseli ce iti pot distruge relatia!

  1. Reactionezi in loc sa raspunzi

Sa spunem ca iubitul tau spune ceva ce nu iti place, ceva ce te face sa te simti nesigura de capacitatile tale. Comiti una dintre cele 5 greseli ce iti pot distruge relatia, daca reactionezi in loc sa raspunzi! Ai de ales: poti sa explodezi, sa nu iti tii sentimentele in frau, sa-ti aduni bagajul si sa trantesti usa in spatele tau. Sau te poti gandi ce te-a determinat sa reactionezi astfel. Atunci cand te controlezi si iti permiti un moment de echilibru, atunci cand nu reactionezi cu frica sau furie, te vei cunoaste mai bine pe tine si atunci sigur vei evita cele 5 greseli ce iti pot distruge relatia.

  1. Esti inflexibila

Rutina, draga mea, este una dintre cele 5 greseli ce iti pot distruge relatia. Nu cred ca-ti spun vreo noutate! Cateodata ne impotmolim asa de tare in confortul repetitivitatii incat uitam de ce este in jurul nostru. Ce spune psihologul despre viata de cuplu rigida, prinsa in rutina, sau despre inflexibilitate? Pai nu spune de bine! Daca in fiecare sambata mergeti la fiecare restaurant, comandati acelasi fel de mancare, va aruncati pe canapea seara si va uitati la filme, nu faceti altceva decat sa va limitati propriile orizonturi, dar si pe ale partenerului.

Aceasta este una dintre cele 5 greseli ce iti pot distruge relatia pentru ca veti stagna, nu veti mai creste, si-atunci relatia de cuplu incepe sa moara. Este crucial intr-o relatie de cuplu sanatoasa sa cresteti si sa va schimbati rutinele, si din dormitor, si in afara lui!

  1. Esti duplicitara/contradictorie

Sigur ai realizat de-a lungul timpului ca te scoate din minti cand iubitul tau una spune si alta face. Si sigur si el a constatat ca faci si tu una dintre cele 5 greseli ce iti pot distruge relatia!

De exemplu: atunci cand ii spui iubitului tau ca doar la el te gandesti, dar esti ocupata sa le zambesti altor barbati, nu se cheama ca il inseli. Dar se cheama ca il faci sa nu mai inteleaga nimic. Si mai mult, il determini sa nu mai aiba incredere in ceea ce spui si ceea ce faci. Asa ca ai grija sa nu comiti si tu aceasta greseala capitala pentru o viata de cuplu sanatoasa.

  1. Nu respecti limitele

Ce spune psihologul despre nerespectarea limitelor in viata de cuplu? Spune ca ai face bine sa eviti una dintre cele 5 greseli ce iti pot distruge relatia! Cuplurile in care partenerii se pierd pe sine, cuplurile in care “noi” devine o entitate si inlocuieste “eu si cu tine” sunt pierdute din start.

Este una dintre cele 5 greseli ce iti pot distruge relatia pentru ca uiti unde incepi tu si unde se termina iubitul tau. Fara sa-ti dai seama, devii intruziva, poti sa incepi sa il controlezi, si se poate crea o relatia de codependenta, despre care orice psiholog iti va spune ca este nesanatoasa in relatia dintre un barbat si o femeie.

  1. Uiti sa oferi afectiune

Eu nu sunt doctor, dar imi pot imagina ce spune psihologul despre viata de cuplu din care lipseste afectiunea. Va spune ca lipsa iubirii vine ca o concluzie a tuturor celor spuse mai sus. Da, momentul in care intr-un cuplu nu mai exista afectiune poate veni ca un efect al celor 5 greseli ce iti pot distruge relatia. Lipsa afectiunii fizice poate veni si din exterior, dintr-o comunicare defectuoasa a sexualitatii noastre si a nevoilor noastre sexuale. Exista acele clipe in viata de cuplu cand aveti de ales: sa vorbiti despre ce nu merge sau sa va prefaceti ca nu e nimic acolo si sa asteptati finalul.

Cu alte cuvinte, cu cate sunteti mai sincer si mai deschisi, cu cat comunicati mai sincer nevoile voastre – sexuale sau un – cu atat afectiunea (si fizica) nu va inceta sa apara. Nu-i asa ca merita incercat?

Foto: Guliver