Intimitatea fizica vs. intimitatea emotionala. Ce este mai important?

Intre intimitatea fizica si intimitatea emotionala exista o diferenta destul de mare, iar foarte multe cupluri nu ajung sa aiba ambele experiente. Oare este necesar contactul fizic pentru a avea intimitate emotionala? Sexul este partea importanta, dar si cea mai usoara intr-o relatie, pentru ca partea dificila apare in momentul in care trebuie sa ne exprimam deschis sentimentele, scrie lovepanky.com. 

Foarte multe persoane ar putea crede ca intimitatea emotionala este la fel de importanta ca intimitatea fizica, iar cele doua trebuie sa existe intr-o relatie. Cu toate acestea, sunt persoane care pot avea o relatie sexuala lipsita de sentimente si sunt persoane care nu se pot atasa prea usor de cineva.

Intimitatea fizica vs. intimitatea emotionala: ce diferente exista

Oricat de mult s-ar vorbi despre cele doua tipuri de intimitate, o intrebare va ramane mereu valabila: este intimitatea fizica necesara pentru a ajunge la intimitatea emotionala?

Unele persoane ar putea fi de parere ca intimitatea fizica nu este absolut necesara in cuplu, mai ales daca cele doua persoane pun mai mult accent pe sentimente si comunicare. Paul Dunion, profesor universitar, este de parere ca intimitatea emotionala este ceva ce ne dorim inca din momentul in care ne nastem. Intimitatea emotionala nu este ceva ce se intampla peste noapte, iar din acest motiv acest termen nu este inteles prea usor.

Intimitatea fizica, desi merge mana in mana cu intimitatea emotionala, poate fi prezenta fara sa fie implicate sentimente. La fel si intimitatea emotionala, poate fi prezenta fara sa existe un contact fizic. Diferenta intre cele doua este ca intimitatea fizica nu va rezista prea mult fara intimitatea emotionala.

Cum poti sa-ti imbunatatesti intimitatea emotionala cu partenerul de cuplu

Intimitatea emotionala este importanta pentru oamenii care vor sa se bucure de intimitatea fizica mai mult timp, asa ca este important sa lucrezi la acest capitol.

1. Invata sa-ti imbunatatesti relatia cu tine insati

Intimitatea emotionala presupune sa iti deschizi sufletul si sa iti concentrezi atentia asupra partenerului de cuplu, sa il asculti si sa iti exprimi deschis sentimentele. Insa, daca iti doresti sa ajungi in acest punct, este esential sa-ti imbunatatesti relatia cu tine insati, sa te cunosti mai bine, sa iti stii punctele slabe si sa-l lasi pe iubitul tau sa te cunoasca asa cum esti cu adevarat.

2. Vulnerabilitatea emotionala este esentiala

Odata ce ai decis sa ai incredere in iubitul tau, acest lucru inseamna ca ai puterea sa vorbesti deschis despre tine si despre viata ta. Poate ca sunt unele lucruri din viata ta despre care nu vrei sa vorbesti, insa, daca alegi sa te deschizi in fata iubitului tau si sa ii spui tot ceea ce simti, ii va fi mai usor si lui sa faca acelasi lucru fata de tine.

3. Consilierea poate fi de ajutor

Cele mai multe cupluri aleg sa nu vorbeasca deschis despre problemele cu care se confrunta, insa consilierea poate fi de ajutor daca ai probleme in cuplu. Emotiile sunt mult mai importante intr-o relatie decat sexul, asa ca nu ezita sa apelezi la sfaturile unui specialist si sa vorbesti deschis despre situatiile cu care te confrunti sau despre lucrurile pe care vrei sa le schimbi in cuplu.

4. Exprima-ti nevoile emotionale

Sexul este important intr-o relatie, la fel si sentimentele. Daca poti sa vorbesti deschis despre ceea ce iti doresti in materie de sex, de ce nu ai putea face acelasi lucru si atunci cand vine vorba despre emotii si sentimente? Nu-ti fie teama sa-i spui iubitului tau ce iti doresti, vorbeste deschis cu el si cere-i sa faca anumite lucruri pentru tine. Doar in acest fel va reusi sa te cunoasca mai bine si va avea posibilitatea sa-ti satisfaca cerintele.

5. Este important sa dai dovada de foarte multa intelegere

Unele cupluri considera ca doar cateva momente petrecute in dormitor rezolva orice problema, insa intimitatea emotionala este mai importanta decat intimitatea fizica, asa ca este necesar sa vorbesti deschis despre sentimentele tale, dar, in acelasi timp, sa dai dovada de foarte multa intelegere atunci cand iubitul tau iti comunica unele lucruri. Viata in doi nu inseamna o confruntare, ci o continua munca in echipa.

Daca ti-a placut acest articol despre intimitatea fizica vs. intimitatea emotionala, iata si un articol despre sexul de impacare. Benefic in cuplu sau un drog care afecteaza relatia?

Foto: Guliver