intimitatea in relatii cat de importanta e

Intimitatea in relatii este probabil cel mai important ingredient pentru a te simti implinita pe termen lung. De fapt, un cercetator de la Harvard, Robert Waldinger a constatat ca partenerii cei mai fericiti dintr-un cuplu sunt cei care au relatii stranse si intime.

Daca esti dezinhibat emotional si capabil de a experimenta si de a oferi caldura altora iti vei trai complet diferit relatia alaturi de o persoana. Un lucru interesant este ca descoperirile lui Waldinger au aratat ca oamenii se pot schimba. Unii barbati din acest studiu au avut putine relatii profunde, dar mai apoi s-au deschis cu o persoana si au trait totul complet diferit.

O relatie nu este perfecta, daca nu-ti poti arata toate emotiile si daca nu poti resimti usurare si confort prin intermediul partenerului, prietenilor sau familiei. Iar acest lucru este valabil si invers. Daca pana acum nu prea ai pus pret pe intimitatea in relatii pe huffingtonpost.com am gasit cateva puncte cu care ar trebui sa incepi.

Asigura-te ca faci o prioritate din intimitatea in relatii

Se pare ca o buna parte din succesul si fericirea noastra este data de calitatea relatiilor noastre stranse. In loc sa te concentrezi pe resurse financiare, aspect fizic sau impresionarea prietenilor cu experientele tale, ia in in considerare faptul ca poti castiga mai mult daca investesti in apropierea de altii. Fa-ti un plan pentru a lucra constient la dezvoltarea relatiilor pe care le ai cu cei din jurul tau.

Acorda atentie emotiilor

Poate suna ca o psiho-abracadabra, dar emotiile sunt modul in care sistemul nostru nervos se conecteaza la alte persoane. Daca poti intelege si poti vorbi despre emotii, vei avea conexiuni imediate. Aceste conexiuni nu sunt de neglijat. Ele nu sunt plictisitoare. Ele sunt energizante si datorita lor te vei simti mai putin singura si mult mai fericita.

Nu mai cauta sa detii controlul (macar uneori)

Daca ai mereu garda sus si nu-ti permiti sa fii vulnerabila, atunci nimeni nu va putea sa ajunga la sufletul tau. Daca ai contant un plan bine stabilit si nu accepti niciodata sa fii influentata de altii, atunci cei din jurul tau se vor simti ca si cum sunt angajatii si nu prietenii tai. Tratarea altora ca angajati si asistenti scade profunzimea relatiei. De aceea e important sa mai renunti din cand in cand la control, pentru a vedea cat de mult te poti baza pe ceilalti.

Pentru ca intimitatea in relatii este un subiect care ne preocupa, te invit sa mai citesti un articol care vorbeste tot despre ea: “Cum sa-ti mentii relatia intr-o continua evolutie”.

Foto: iStockphoto

Daca ti-a placut acest articol, da-ne un like pe pagina noastra de Facebook si vei afla si mai multe informatii interesante!