Cum sa inveti sa spui nu

Nu traiesti pe aceasta planeta pentru a le face tuturor pe plac. Barbatii pot refuza cu usurinta. In schimb, noi, femeile, suntem conditionate sa fim saritoare si sa ne sacrificam timpul pentru altii. De aceea trebuie sa inveti sa spui nu.

Pentru a nu fi catalogata drept „scorpie”, o femeie dificila sau una rece, cateodata esti nevoita sa faci compromisuri. Sa-ti oferi timpul, energia si creativitatea ta fara sa tii cont de nevoile tale. Si oricat de bune ar fi generozitatea si altruismul, nu poti face prea mult bine daca mai intai te ranesti pe tine. Este foarte greu sa spui NU. Dar e o lectie vitala pe care trebuie s-o inveti.

Pune-te pe primul plan si apoi vei putea sa-i ajuti mai bine pe cei din jur. Yourtango.com te invata cum sa spui nu fara explicatii complicate si fara sa te simti prost!

6 pasi ca sa inveti sa spui NU!

1. Realizeaza ca nu datorezi nimanui un DA. Timpul tau iti apartine, la fel si banii si energia. Nu trebuie sa le faci pe plac tuturor. Este imposibil si o pierdere de vreme. Nu datorezi nimanui nimic si nu esti responsabila de fericirea celor din jur. Tu esti responsabila doar de propria ta fericire si de deciziile tale. Asa ca hotaraste-te azi sa te ai pe tine ca prioritate.

2. Nu mai da explicatii pentru refuzul tau. Uita-te in oglinda si spune NU timp de cateva minute. Daca exersezi, va iesi mai usor atunci cand vine momentul. Nu trebuie sa-ti justifici alegerile si cine nu intelege asta, poate ca nu are ce cauta in viata ta.

3. Nu te mai simti rau sau vinovata. Sa spui nu este si un act de sinceritate. Pana la urma, daca faci ceva cu putina tragere de inima, n-o sa iasa prea grozav. Si daca spui nu, esti sincera cu tine si cu ceilalti. Persoana careia pe care ai refuzat-o va supravietui.

4. Nu spune DA cu jumatate de gura. Asa ai putea sa ajungi sa ai resentimente fata de persoana careia i-ai spus DA, desi in sinea ta voiai sa spui NU. Iar persoana aceea nu are nicio vina ca tu ai spus da atunci cand nu trebuia.

5. Ai incredere in intuitia ta. Exista multe motive pentru care spunem DA atunci cand vrem sa spunem NU. Vrem sa fim placute, iubite, acceptate, sa ne pastram jobul, sa fim populare. Pentru ca e mai usor asa. Dar cat conteaza popularitatea fata de integritatea ta? Asculta-ti intuitia si nu vei da gres!

6. Nu te lasa influentata. Daca spui NU, cineva se supara pe tine. Asta e. Viata merge mai departe. Poate te simti prost ca cineva s-a suparat, dar nu ai de ce. Este problema persoanei respective. Dar oamenii care merita sa fie in viata ta vor aprecia sinceritatea ta si faptul ca iti asumi responsabilitatea pentru deciziile tale. Asa vei castiga respect!

Daca inveti sa spui NU, esti cu un pas mai aproape de a deveni femeia independenta care ii sperie pe toti. Dar cine nu se sperie tine la tine cu adevarat.

Foto: iStock