De ce nu e o rusine sa faci terapie de cuplu. Beneficii pe termen lung.

Desi tot mai multe persoane apeleaza la terapie de cuplu, multe relatii se destrama pentru ca partenerii se simt rusinati la gandul ca cineva din exterior le va afla secretele. Dar, daca voi doi ajungeti la concluzia ca relatia voastra merita orice sansa ca sa se puna pe picioare, mersul la psiholog ar putea fi cea mai buna solutie!

Daca esti intr-o relatie de cuplu cu probleme, s-ar putea sa ai momente in care sa nu gasesti solutii. Exista multe critici legate de sedintele de terapie de cuplu. Mai bine zis, de rezultatele terapiei. Carcotasii spun ca nu are efecte pozitive neaparat, scotand din context faptul ca, de obicei, cuplurile ajung la terapie cand e prea tarziu sa se mai poata repara ceva: atunci cand unul sau chiar amandoi renunta sa mai lupte pentru relatie. De ce se intampla asta? De ce ajungem tarziu la terapie de cuplu, desi relatia are nevoie? De multe ori, de rusine.

Multi oameni – in special barbati – au in minte ideea ca, daca nu isi pot rezolva singuri problemele, e ceva in neregula cu ei. Si, atunci, refuza ideea mersului la psiholog. Altii, isi “baga sub pres” problemele, ceea ce duce la sabotarea propriilor relatii de cuplu. Cateodata, ai nevoie de ajutorul unui ascultator obiectiv. Si aici intervine terapia de cuplu.

Beneficii pe termen lung cand faci terapie de cuplu

1 Schimba felul in care vezi relatia

Prin procesul terapeutic, partenerii invata sa priveasca relatia dintr-o perspectiva mai obiectiva. Invata sa nu mai joace “jocul invinuirii” si sa observe ce li se intampla fiecaruia, individual, noteaza Psychologytoday.com. Terapeutul formuleaza ipoteze legate de anumiti factori care influenteaza interactiunea dintre partenerii de cuplu. Treptat, cei doi parteneri ajung sa se adapteze mai usor in situatii diferite, care candva creau tensiune.

2 Modifica comportamentul nefunctional

Daca vei merge la terapie de cuplu vei vedea ca, in timp, felul in care tu si iubitul tau va purtati unul cu altul se va schimba. La nevoie, terapeutul va recomanda perioade de pauza sau de respiro, ca sa evite escaladarea conflictelor.

3 Scade evitarea emotionala

Partenerii care evita sa isi exprime sentimentele individuale risca sa ajunga distanti unul fata de altul. Cand faci terapie de cuplu, esti “fortat” sa scoti la iveala emotiile si gandurile pe care, altfel, te temi sa le expui partenerului tau. Terapia te ajuta sa nu te mai temi sa-ti exprimi sentimentele si nevoia de apropiere fata de iubit. Persoanele care nu si-au satisfacut nevoile emotionale in copilarie evita sa spuna partenerului ce isi doresc, de teama ca vor fi respinse.

4 Imbunatateste comunicarea

A fi capabil sa comunici e unul dintre cele mai importante lucruri din intimitatea unui cuplu. Iar terapeutii asta fac: te ajuta sa comunici mai eficient cu partenerul. Comunicarea nu trebuie sa fie abuziva, iar partenerul nu trebuie ridiculizat cand isi exprima sentimentele. Cei mai multi parteneri de cuplu au nevoie de indrumare ca sa invete cum sa vorbeasca unul cu altul: trebuie sa ii arati ca il intelegi si ca il sprijini. Cand faci terapie de cuplu, vei invata cum sa comunici mai eficient si ce fel de discurs e de evitat, pentru ca provoaca conflicte, dar si cum sa asculti mai activ si cum sa fii empatica.

5 Va intareste relatia

Terapeutii de cuplu buni indica punctele forte ale relatiei. Pentru ca terapia de cuplu se concentreaza, deseori, pe probleme, e usor sa scapi din vedere partile bune, in care cuplul functioneaza. Faptul ca terapia de cuplu va arata partile voastre bune va va ajuta sa va bucurati mai mult de relatia in sine. E posibil sa vi se ceara des sa faceti lucruri care sa fie pe placul celuilalt.

FOTO: Guliver

Citeste si: O relatie fara drame. 9 situatii pentru care esti prea mare!