Nu mai faci sex? Cum sa readuci intimitatea in cuplu.

Nu mai faci sex si ti se pare ca relatia are probleme din aceasta cauza? Poate ai nevoie de un mic imbold. Terapeutii spun ca primul pas este constientizarea. Apoi, ia atitudine, daca inca il iubesti!

Ai obosit, esti ocupata si te simti mereu sub presiune. Cand sa mai ai timp si chef pentru sex? E firesc uneori, dar acest lucru duce la mari probleme in cuplu, cand nu te mai poti conecta cu partenerul perioade lungi de timp. Deseori, cuplurile nici nu vorbesc despre asta, preferand sa creada ca problema se va rezolva de la sine. Dar nu e asa. Cand nu mai faci sex e un semnal de alarma. Cand nu comunici cu partenerul pe aceasta tema, incepi sa faci tot felul de presupuneri, iar distanta se mareste si apar neintelegerile.

Debra Campbell este psiholog si terapeut de cuplu. Ea a vorbit cu cei de la Mindbodygreen.com despre ce poti sa faci atunci cand nu mai faci sex, ca sa reaprinzi pasiunea intre tine si partener.

Cum sa repari lucrurile cand nu mai faci sex. Parerea terapeutului

1 Constientizeaza situatia

Daca nu mai faci sex de ceva timp, e important sa realizezi ca, atat timp cat nu vorbesti despre asta, nu se va schimba nimic. Sexualitatea e un subiect delicat de discutie in cuplu, pentru ca exista riscul sa apara anxietatea. Nu da vina pe partener si nici pe tine. In schimb, constientizeza cum te simti si spune-i cum ai vrea sa se schimbe lucrurile. Fa-i complimente legate de momentele voastre sexy, dar nu te astepta ca lucrurile sa se schimbe intr-o clipa. S-ar putea sa dureze ceva.

2 Verifica starea emotionala a relatiei voastre

Daca nu mai faci sex de foarte multa vreme, analizeaza putin starea relatiei voastre din punct de vedere emotional. Nu prea ai cum sa fii pasional si iubitor cand ai o relatie plina de resentimente, temeri si stres. Cand ti se pare ca nu prea mai comunici cu iubitul, incearca sa te deschizi in fata lui si sa-i spui ce simti. Nu te simti confortabil sa faci asta? Atunci cauta ajutor profesional, ca sa salvezi relatia. Orice ar fi, nu deveni critica in discutiile cu partenerul, pentru ca o sa-l faci sa devina defensiv. Generozitatea, bunatatea si deschiderea dau mai degraba rezultate.

3 Aloca-ti timp si spatiu

E important sa iti acorzi spatiul emotional necesar ca sa treci de la rolul de parinte, angajat, prietena, la cel de iubita. Uneori, acest lucru nu se intampla brusc, cand intri pe usa, mai ales daca esti obosita. Cateodata e bine sa planuiesti sexul si romantismul impreuna cu partenerul, ca sa construiti asteptarea si entuziasmul. Daca nu mai faceti sex spontan, ca inainte, ci planificati, nu trebuie sa o iei ca pe o infrangere! E o strategie de a pastra romantismul in cuplu care poate fi foarte eficienta!

4 Faceti din preludiu o stare de spirit de zi cu zi

Ce-ar fi sa ai parte de preludiu chiar daca nu mai faci sex? Iti amintesti cum era la inceputul relatiei? Cand discutati zilnic despre lucruri sexy, dar va vedeati abia peste trei zile? Preludiul nu trebuie sa aiba loc neaparat prin atingeri. E un lucru care va poate reaminti ca puteti trai pasional, apreciind conexiunea pe care o aveti in fiecare moment al zilei.

5 Aduna inspiratie si resurse

Sexul si dragostea sunt expresii creative de care avem parte cu totii, intr-o masura mai mica sau mai mare. Aduna produse care incurajeaza masajul, atingerea si intimitatea.

6 Simte-te bine in corpul tau

Cea mai buna metoda ca sa reaprinzi scanteia atunci cand nu mai faci sex este sa te simti bine in corpul tau, sa te simti mai vie si mai conectata la viata. Bucura-te de corpul tau, distreaza-te, fa lucruri care iti plac, doar pentru tine. Cand te simti bine cu tine, te simti bine si cu partenerul pe care ti l-ai ales.

FOTO: Guliver

Citeste si: De ce facem sex, dar nu discutam despre el?