Daca nu te intereseaza un barbat, nu-ti mai cere scuze

Suntem conditionate sa ne cerem scuze pentru tot, chiar si pentru lucruri pe care nu le controlam deloc, cum ar fi ca nu te intereseaza un barbat care iti acorda atentie. Nu te simti obligata sa raspunzi cu afectiune si nu-ti cere scuze daca nu te intereseaza in felul acela.

Stim care sunt preconceptiile despe relatiile amoroase: femeile se “lasa” cucerite mai greu, increderea lui este mai fragila, deci nu putem fi prea vehemente si “friendzone” este o cruzime fata de el, mai ales ca a investit atat de mult timp si resurse pentru a te seduce. Toate acestea sunt niste mituri si Yourtango.com iti explica de ce!

Nu ai nicio obligatie daca nu te intereseaza un barbat

In primul rand, trebuie sa intelegi ca nu ai nicio responsabilitate fata de barbatul care te “curteaza” si nu esti obligata sa-i raspunzi cu caldura si afectiune. Si daca nu aveti chimie, in niciun caz nu trebuie sa dai explicatii.

Barbatii nu se justifica atat de mult si prea des au impresia ca atentia ta li se cuvine. Fie ca este vorba despre un necunoscut pe strada care-ti face un “compliment”, fie ca este vorba despre acel prieten apropiat care este acolo pentru tine doar pentru ca spera ca intr-o zi il vei baga in seama.

Complimentul de pe strada nu este de fapt un compliment, este o intruziune in spatiul tau privat. Este dorinta unui strain de a-ti spune, chit ca vrei, chit ca nu, chit ca ai chef, chit ca nu, ce ii trece lui prin cap. In aceste conditii nu ai niciun fel de obligatie sa-i raspunzi in vreun fel.

Gesturi frumoase, dar conditionate

Este valabil si pentru amicul de la serviciu care ti-a adus o cafea sau o prajitura, fara ca tu sa-i ceri, si acum se asteapta sa fie rasplatit. Dar nu te simti presata, pentru ca nu trebuie sa-i raspunzi in niciun fel. Faptul ca el asteapta ceva in schimbul unui gest frumos practic anuleaza gestul frumos si il transforma intr-unul conditionat. Si daca te invita in oras si vrei sa-l refuzi, nu ai de ce sa-ti ceri scuze, chiar daca ai acest impuls. Intreaba-te: oare chiar iti pare rau? Oare ii datorezi ceva pentru gestul frumos?

Asa cum ziceam, barbatii nu trebuie sa isi justifice alegerile si nici nu prea sunt invatati sa isi ceara scuze. Este frumos ca cineva sa isi adune curajul si sa te invite in oras. Dar daca nu te intereseaza, raspunde simplu cu un “Multumesc, dar nu”. Lipsa de chimie fata de el este un motiv de ajuns. Iar scuzele nu-si au locul.

Poate cel mai important este sa inveti sa nu-ti ceri scuze atunci cand nu ai gresit cu nimic, chiar daca ai respins ceva. Se intampla din motive pe care nu le poti controla, cum ar fi ca nu te intereseaza un barbat. Intre timp, poti invata sa ceri scuze sincere cele mai importante persoane din viata ta: tu! Cere-ti scuze in oglinda pentru compromisurile pe care le faci, crede-te si iarta-te. Fii blanda cu tine si nu te mai invinovati pentru ca nu ai reciprocitate cu altcineva.

Nu te simti vinovata pentru ca stii ce vrei si ce nu vrei. Iata pentru ce n-ar trebui sa-ti ceri vreodata scuze!

Foto: iStock