oameni care sufera cand se despart

Putine lucruri in viata sunt la fel de traumatic precum sfarsitul unei relatii pe termen lung. Cu toate acestea, multi oameni sunt capabili sa se recupereze destul de repede si sa mearga mai departe. Insa exista si o categorie aparte care sufera extrem de tare atunci cand se despart. Despre ei am aflat mai multe dintr-un articol publicat in revista Time!

Chiar si peste ani si ani, ei raman impotmoliti in durerea acelei experiente. Orice amintire legata de partenerul lor – fie ca este vorba de o mentiune ocazionala intr-o conversatie sau o fotografie pe Facebook – poate provoca sentimente profunde de tristete, furie si resentimente. De ce este ca unii oameni continua sa fie bantuit de fantomele trecutului lor romantic si lupta pentru a da drumul durerii?

Lauren Howe de la Stanford University impreuna cu colegul ei Carol Dwech au facut un studiu in urma caruia au constatat ca respingerea ii face pe unii oameni sa-si redefineasca perspectivele romantice de viitor.

Intr-un studiu, cei doi cercetatori au cerut oamenilor sa scrie despre lectiile primite dupa o despartire. “Analizand raspunsurile lor, ne-am dat seama ca anumiti respondenti au considerat ca respingerea a demascat un adevar neplacut despre ei, un adevar care le va sabota si relatiile viitoare. Unii au spus ca si-au dat seama ca erau prea dependenti de cei cu care erau. Altii au crezut ca au fost <<prea sensibili>> sau ca n-au stiut sa comunice.”

Cand se despart unii oameni incep sa se gandeasca in mod exagerat la greselile facute

Studii suplimentare au explorat consecintele acestei descoperiri. Conectand respingerea la unele aspecte ale identitatii lor, anumitor persoane le este mult mai greu sa treaca peste aceasta experienta. Unii au spus ca a inceput sa-i ingrijoreze gandul de a se implica intr-o noua relatie. Altii s-au temut sa nu fie iarasi respinsi de un nou partner. Acest lucru ar putea explica de ce unele persoane ascund detalii despre cum s-au despartit in trecut, si trateaza aceste momente ca pe o cicatrice sau un stigmat.

Alti respondenti au scris ca respingerea a fost doar o parte a vietii, ca a fost o parte importanta a cresterii si de fapt, i-a facut sa devina niste oameni mai buni. Convingerile tale despre personalitate pot juca un rol important in felul in care vei raspunde la respingerea romantica.

Unii oameni au o “stare de spirit fixa”, cred ca au niste calitati care nu pot fi schimbate. In schimb, cei care au o “stare de spirit de crestere”, cred ca personalitatea lor este ceva care poate evolua si de care se poate dezvolta de-a lungul vietii. Aceste credinte de baza modeleaza felul in care oamenii raspund la esec. De exemplu, atunci cand oamenii cred ca inteligenta este ceva fix, se vor simti mai rau atunci cand se despart, iar dupa despartire se pot confrunta cu un regres.

Oamenii vad uneori respingerea ca pe o bucata de dovezi despre cine sunt ei cu adevarat – ca pe un semn daca ei sunt niste persoane imprefecte si nedorite.

Cercetatorii au mai efectuat un studiu in cadrul caruia au impartit oamenii in doua grupuri: cei care cred personalitatea este fixa si cei care cred ca personalitatea este maleabila. Iar apoi au primit doua scenarii: unul in care erau parasiti de partenerul lor pe termen lung si un altul in care intalneau pe cineva care le placea la o petrecere si apoi auzeau persoana respectiva spunand ca nu este interesata romantic de ei.

Cercetatorii se asteptau ca doar o respingere severa de la o relatie serioasa ar avea puterea de a-i face pe oameni sa se intrebe cine sunt ei cu adevarat. Insa pentru persoanele care-si vad personalitatea fixa, chiar si respingerea unui strain i-ar putea face sa se indoiasca de calitatile lor. Ei isi fac griji ca e ceva atat de evident de neplacut la ei incat cineva i-ar respinge categoric fara sa-i cunoasca.

Citeste si: “Sfaturile de care ai nevoie pentru a trece peste o despartire”!

Foto: iStockphoto

Daca ti-a placut, ti-a fost util, ti s-a parut interesant, te-a ajutat, etc. acest articol, da like paginii nostre de Facebook si o sa gasesti acolo si alte articole asemanatoare!