orgasmul feminin rol si beneficii

De ani de zile, oamenii de stiinta au fost uimiti de orgasmul feminin. Sigur, se simte bine punctul culminant si da, orgasmul are tot felul de beneficii pentru sanatate. Dar, spre deosebire de orgasmul masculin, care este esential pentru reproducere, orgasmul feminin nu are in mod necesar o functie clara. Deci de ce il au totusi femeile?

Un nou studiu prezentat de huffingtonpost, care a analizat biologia si fiziologia diferitelor mamifere, precum si relatiile lor evolutive, sugereaza ca orgasmul feminin poate, in esenta, sa fie ramasita dintr-un stadiu timpuriu in evolutia sexualitatii umane, atunci cand el ajuta la stimularea ovulatiei.

Dar, cum intre timp a aparut ovulatia spontana – e vorba de capacitatea organismului de a elibera ovule fara a face sex, cum se intampla la om – orgasmul feminin, practic, a devenit de prisos, cel putin din punctul de vedere al reproducerii.

De-a lungul timpului, au aparut tot felul de teorii interesante despre orgasmul feminin

Autorii noilor descoperiri, publicate in JEZ-Molecular and Developmental Evolution, subliniaza de asemenea faptul ca, la alte mamifere, cum ar fi porcii, clitorisul – care joaca un rol foarte important in orgasmul feminin – este de fapt in interiorul canalului sexual.

“Asezarea clitorisului in vagin este ancestrala si numai in cazul catorva specii – cum ar fi primatele, el se gaseste in exterior”, a declarat Gunter Wagner, profesor de Ecologie si Biologie Evolutiva la Universitatea Yale. El si alti cercetatori s-au bazat pe informatii publicate deja despre anumite specii vii, precum si pe relatiile evolutive dintre diferite mamifere.

“Sigmund Freud, in 1905, a crezut ca incapacitatea unor femei de a ajunge la orgasm in timpul actului sexual se datoreaza unui defect de maturizare psihologica”, a spus el. “Ca o consecinta a fost vazut ca o patologie, si, astfel, femeile cu aceasta conditie simteau ca au un defect… Insa descoperirea noastra sugereaza ca incapacitatea de a ajunge la orgasm a anumitor femei este ceva natural si evolutiv.”

Cu alte cuvinte, concluziile acestui studiu pot oferi unele explicatii pentru orice femeie care s-a intrebat vreodata de ce daca mai multe femei au nevoie de stimulare clitoridiana pentru a avea un orgasm, clitorisul nu este pur si simplu in canalul vaginal. El ofera si o explicatie stiintifica, evolutiva, pentru diferenta incredibila dintre orgasmul feminin si cel masculin.

Dar noua teorie este momentan… doar o teorie. Alte ipoteze sugereaza ca orgasmul feminin este ca un fel de test al corpului pentru a descoperi partenerii potriviti. Sau ca placerea de a avea un orgasm incurajeaza femeile sa faca mai mult sex, ceea ce creste probabilitatea de reproducere.

Citeste si: “Ce ar trebui sa stii despre orgasm”!

Foto: iStockphoto