Nu e o idee buna sa ramai prietena cu fostul iubit.

Daca vrei sa ramai prietena cu fostul tau iubit, mai gandeste-te o data. Desi in teorie suna bine, e posibil ca noul statut sa-ti aduca ceva batai de cap... si de inima!

Poate fi greu sa pui capat unei relatii. Daca incerci sa ramai prietena cu fostul tau iubit, despartirea poate fi mai usoara, dar pentru cat timp? Oare e aceasta o idee buna?

“Sa pastrezi o relatie de prietenie cu fostul iubit te ajuta sa tii departe sentimenul ca l-ai pierdut de tot si usureaza despartirea”, spune Nina Atwood, terapeut, citata de Yourtango.com. Poate crezi ca e o idee buna sa ramai intr-o relatie platonica cu el, dar, de fapt, vei avea parte de multe provocari. Pentru ca vei ramane atasata emotional de fostul tau iubit.

Prietena cu fostul = dependenta de el ?

“Simti ca te cunoaste mai bine decat oricine. Dar, chiar daca nu mai esti atrasa sexual de el, tot vei vrea acea intimitate emotionala pe care o impartaseati candva”, mai spune terapeutul. Iar acest gen de dependenta te poate face vulnerabila atunci cand fostul tau iubit isi va gasi o noua partenera. Niciunei femei nu ii place sentimentul ca este inlocuita.

Tranzitia de la relatie romantica la prietenie poate avea o multime de pericole ascunse, care pot duce la o durere si mai mare, potrivit expertei in relatii Lindsay Kriger. “Sa ramanem prieteni” poate sa sune ca o idee buna, dar, in realitate, poate fi mult mai greu de realizat.

“Sa ramanem prieteni nu inseamna insa <<Hai sa avem o relatie complet platonica de prietenie, in care sa ignoram sentimentele pe care inca le avem unul pentru celalalt>>”, a mai spus Lindsay Kriger.

Prietenie pe Facebook? Mai bine nu!

Ok, ai prins ideea. Nu e prea bine sa ramai prietena cu fostul tau iubit. Dar sa ramaneti prieteni pe Facebook e bine? Pai… nu.

Specialista crede ca ceea ce trebuie sa faci la incheierea unei relatii este sa rupi absolut toate legaturile cu fostul partener si sa mergi mai departe. Cel putin o perioada, pana cand reusesti sa interiorizezi cu adevarat despartirea. In plus, asa iti acorzi sansa sa gasesti fericirea in alta parte. Asta inseamna sa ii stergi numarul de telefon si chiar sa il blochezi pe Facebook.

Juliana Breines, doctor in filosofie si editor la Psychology Today spune ca cei care isi urmaresc iubitii sau fostii iubiti pe Facebook prezinta un nivel mult mai mare de gelozie si anxietate decat cei care nu o fac.

Totusi, lucrurile difera de la o relatie la alta. Cu unii fosti parteneri poti ramane prietena fara vreo problema. Cu altii insa trebuie sa rupi orice fel de legatura, inclusiv prietenia de pe Facebook.

Psihologul Karen Sherman spune ca e nevoie de o perioada de separare care este critica inainte de reluarea unei prietenii cu cel pe care l-ai iubit. Aceasta perioada nu trebuie sa fie lunga, dar e important sa lasi sa dispara romantismul si legaturile emotionale dintre voi inainte sa incerci sa fii doar prietena cu fostul.

Acum ca stii ca nu e bine sa ramai prietena cu fostul, citeste si despre faptul ca O despartire are si parti pozitive.

FOTO: istockphoto.com