Cine nu are amice care sunt inca prietene cu fostii iubiti? Si-n majoritatea cazurilor relatiile acestora nu sunt tocmai prietenii si provoaca in continuare destul de multa suferinta. Nina Atwood, terapeut pe probleme de cuplu si autoarea cartii “Temptation of the Single Girl” explica pentru yourtango.com de ce nu e o idee stralucita! Iata de ce nu e bine sa fii prietena cu fostul iubit.

prietena cu fostul iubit barbat si femeie intr-o camera
Nina Atwood, terapeut pe probleme de cuplu explica pentru yourtango.com de ce nu e bine sa ramai prietena cu fostul iubit!

Terminarea unei relatii poate fi extrem de dificila si ea devine cu atat mai complicata daca aveti o multime de prieteni comuni. Insa asta nu ar trebui sa-ti schimbe in vreun fel decizia. Pe de alta parte, evita sa ramai prietena cu fostul iubit!

“Iti doresti sa ramaneti prieteni pentru ca nu vrei sa te confrunti de fapt cu sentimentul pierderii definitive, incerci sa faci mai suportabil momentul despartirii” explica Nina Atwood. Ai putea crede ca e o idee buna sa ai o relatie platonica, nevinovata, cu un fost iubit, dar de fapt sunt mai multe pericole care pandesc din umbra. Iar unul dintre ele este atasamentul emotional, de care nu vei scapa daca nu te rupi cu totul.

Prietena cu fostul iubit? Mai bine nu!

“Poti sa simti ca respectivul om te cunoaste mai bine decat oricine altcineva. Si chiar daca nu mai esti sexual atrasa de tipul respectiv, tot s-ar putea sa-ti doresti sa ai inca o data cu el acea intimitate emtionala de pe vremuri.”

Si acest tip de dependenta te poate face mai vulnerabila ca oricand. Sunt sanse ca fostul tau iubit sa-si gaseasca pe cineva nou si tu vei suferi si mai rau la gandul ca ai fost inlocuita. Trecerea de la o relatie romantica la una de prietenie poate avea tot felul de pericole ascunse, care pot amplifica durerea. “Sa ramanem prieteni” poate suna ca o idee buna, dar poate fi mult mai greu de gestionat in realitate.

Atwood considera ca pentru a trece cu adevarat peste o despartire trebuie sa reduci pe cat posibil toate legaturile cu fostul iubit. Asta inseamna sa nu-l mai contactezi, nici telefonic si nici pe Facebook si-n cazuri extreme, chiar sa il stergi de pe retelele tale de socializare.

Daca vrei neaparat sa ramaneti prieteni o perioada de separare este esentiala inainte de reluarea legaturii sub o forma diferita. Nu trebuie sa fie neaparat o perioada foarte lunga de timp, dar trebuie sa permiti aspectelor romantice ale conexiunii sa se stinga inainte de a incerca ceva nou.

Foto: Thinkstock