Prima dragoste nu se uita niciodata. Cat e de importanta?

Prima dragoste e foarte importanta pentru ca te ajuta sa iti creezi niste standarde pe care le vei tinti si in relatiile tale viitoare. Te ajuta sa fii curajoasa si deschisa in relatii si peste ani!

Se spune ca prima dragoste nu se uita niciodata. Dar care a fost prima ta dragoste? E vorba de baiatul acela din clasa a noua, cand habar nu aveai ce ti se intampla? Cel mai bun prieten al tau din clasa a 12-a? Sau primul tip cu care ai avut iesiri adevarate in oras, din primul an de facultate? Oricare ar fi, experienta primelor sentimente de dragoste ti-a ramas intiparita in memorie.

Prima dragoste nu se uita niciodata pentru ca ai simtit lucruri pe care nu le mai stiai despre tine, de care nu te credeai capabila. Prima dragoste e foarte importanta si pentru ca, in functie de cat de pozitiva sau negativ a fost experienta, te influenteaza in relatiile tale ulterioare.

De ce e importanta prima dragoste?

Cei de la Elitedaily.com au vorbit cu Niloo Dardashti, terapeut de cuplu la New York, despre prima dragoste si felul in care te influenteaza ea in viitor. Specialistul spune ca prima dragoste reprezinta prima conexiune profunda, pe care nu ai mai simtit-o anterior.

Unele persoane considera ca prima dragoste este atunci cand au cu altcineva prima experienta sexuala. Dar pentru cei mai multi, conexiunea emotionala este cea care conteaza de fapt. Si felul in care te trateaza prima ta dragoste, primul tau prieten sau primul tau iubit te va influenta in viitor. De exemplu, daca prima ta relatie a fost una la distanta, in care simteai permanent ca iti e dor de el, e posibil ca, in relatiile viitoare, sa consideri ca nu il iubesti daca nu iti e dor de el. Dar cum iti poate fi dor daca petreci mai tot timpul cu el?

Niloo Dardashti spune ca oamenii au tendinta sa compare relatiile lor din prezent cu prima dragoste, ca sa isi dea seama daca au sentimente autentice fata de partener. Pentru ca, de obicei, sentimentele din prima relatie sunt coplesitoare si ne dorim sa le retraim in prezent.

E indicat sa te raportezi la prima dragoste!

Prima dragoste te ajuta sa iti definesti fata de tine termenul de “dragoste”. Si pe baza acestei definitii iti vei crea toate relatiile de mai tarziu. Chiar daca prima dragoste a ramas in trecut, standardele pe care ti le-ai creat atunci raman.

Terapeutul mai spune si ca e un lucru bun sa te raportezi la prima relatie, daca asta inseamna sa iti amintesti mereu sa fii deschisa, curajoasa si receptiva in relatiile tale de acum. Prima data cand te-ai indragostit nu aveai atat de multe responsabilitati si nu erai atat de prinsa in “realitatea cotidiana”, asa ca iti era mai usor sa te lasi purtata de val. De aceea, e bine sa pastrezi in memorie – chiar si inconstient – prima relatie. Ea te va ajuta sa iti privesti partenerul de acum cu ochi de adolescenta!

Citeste si: Exista dragoste la prima vedere? Argumente pro si contra.

FOTO: Guliver