cum iti afecteaza regretele viata

“Ce bine ar fi fost daca...”, “Ar fi fost mai ok sa...” si alte sintagme care exprima pana la urma regretele nu-ti dauneaza atat de rau pe cat ai crede. Un articol scris de Peg Streep si publicat pe psychologytoday.com sustine ca ai multe de invatat daca faci asta!

De-a lungul unei vieti acumulezi un numar nesfarsit de regrete. Ele provin din diverse greseli, calcule eronate si decizii luate impulsiv. Insa ele te ajuta sa te montezi, sa actionezi, sa nu mai lasi anumite oportunitati sa-ti scape printre degete.

In loc sa te opresti si sa deplangi ce ai pierdut poti sa te mobilizezi ca sa nu mai ratezi nicio ocazie. Si intotdeauna va exista o noua sansa. Ia drept model hitul lui Edith Piaf “Non, je ne regrette rien” si incearca sa gasesti un lucru bun in orice greseala pe care o comiti. Pana la urma ce nu ne omoara ne face mai puternici, mai pregatiti pentru incercarile pe care ni le rezerva viata.

Gandeste-te la felul in care te-au afectat anumite regrete

Desi regretele sunt sentimente negative ele pot avea si rezultate pozitive

Ce e interesant despre regrete e ca nu ne nastem cu ele cum se intampla in cazul celorlaltor emotii primare (bucuria, frica sau nefericirea). Bebelusii nu se confrunta cu regrete, iar copiii au primul regret in jurul varstei de 7 ani. Ele vin fireste sub diverse forme si au diverse marimi. Sunt regrete peste care trecem rapid cum ar fi faptul ca nu am mai gasit o anumita bluza intr-un magazin si regrete importante cum ar fi ca am decis sa facem niciodata un copil.

Desi regretele sunt sentimente negative ele pot avea si rezultate pozitive. Depinde doar de felul in care pui tu problema si de felul in care alegi sa le folosesti pentru a-ti corecta comportamentul. Gandeste-te pentru un moment la alegerile pe care le-ai facut in viata si la felul in care te-au afectat diverse regrete. Poate ai refuzat un job care parea greu si riscant la momentul respectiv, dar apoi aceasta alegere te-a convins sa fii mai flexibila cand vine vorba de cariera ta. Regreti felul in care te-ai comportat intr-o relatie care a esuat? Foloseste-te de acel exemplu pentru a-ti construi relatii mai solide si mai sanatoase in viitor.

La finalul zilei fiecare dintre noi va regreta ceva ce a facut sau nu a facut, ceva ce a spus sau, dimpotriva, a tinut sub tacere; insa cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faci este sa nu lasi un regret sa te tina pe loc, ci sa-l folosesti pentru a te descoperi pe tine si pentru a gasi o scurtatura spre drumul care-ti garanteaza fericirea.

Citeste si: Muzica trista e un antidot neobisnuit pentru melancolie!

Foto: Milada Vigerova/ unsplash.com